< Terug naar overzicht

Eenheidsstatuut doet ontslagkosten ontsporen in textiel-, hout- en meubelsector

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, berekende dat het nieuwe eenheidsstatuut de ontslagkosten in de sector zal verdriedubbelen in 2023 in de textielsector en vervijfvoudigen in de hout- en meubelsector.

Fedustria berekende dat de ontslagkosten in de textielsector in 2016 al zullen verdubbelen door het nieuwe statuut en tegen 2023 zullen verdrievoudigen. Voor de hout- en meubelindustrie gaat het zelfs om een vervijfvoudiging van de herstructureringskosten tegen 2023.

Dat betekent dat herstructureren voor deze sectoren onbetaalbaar wordt, concludeert Fedustria. “Industrie is nu eenmaal cyclisch van aard, waarbij men soms moet herstructureren om te kunnen doorstarten. Die mogelijkheid, dat vangnet van herstructureren, wordt ons nu ontnomen. Het aantal falingen zal bijgevolg sterk toenemen”, aldus Fedustria-topman Fa Quix.

Fedustria vindt dat de tekst te weinig tegemoet komt aan de industriële sector. “Wij zijn het kind van de rekening”, argumenteert Quix. In de textiel-, hout- en meubelindustrie werken zo’n 40.000 arbeiders.

De sectoren textiel, hout en meubel zitten bovendien nog steeds in een krimp. In het eerste halfjaar kende de omzet in de meubelindustrie een daling met één procent. De textielsector zag de omzet in de eerste jaarhelft 5 procent dalen.

Het nieuwe statuut zal ook zorgen voor een rem op de aanwervingen, waarschuwt Fedustria. En het zal België minder interessant maken als investeringsbestemming.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen