< Terug naar overzicht

Eenheidsstatuut bedreigt 4000 jobs in bewakings- en schoonmaaksector

De sectorverenigingen van de bewakings- en schoonmaakbedrijven verwachten als gevolg van de wet op het eenheidsstatuut een verhoging van de loonkosten met minstens vijf procent in de loop van de volgende jaren. Dat kan leiden tot een verlies van minstens 4000 jobs.

Dat melden de sectorverenigingen van de bewakingsbedrijven (de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen, BVBO) en schoonmaakbedrijven (de Algemene Belgische Schoonmaakunie, ABSU) in een persbericht. Beide sectoren zijn samen goed voor meer dan 70.000 jobs in België. De sectoren stellen overwegend arbeiders te werk uit de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

De verlenging van de opzegtermijnen voor arbeiders zal een aanslag betekenen op de noodzakelijke arbeidsflexibiliteit, wat dan weer kan leiden tot een forse toename van tijdelijke statuten.

De sectorverenigingen van de beveiligings- en schoonmaakbedrijven zijn in principe voorstander van het afschaffen van het onderscheid tussen arbeiders en bedienden. “Maar de manier waarop de regering dat doet, zal dramatische gevolgen hebben voor onze sectoren”, zegt Alain Vandenbrande, woordvoerder van de twee sectoren.

“De lineaire kostenverlaging van 80 miljoen euro betekent een peulschil op de totale loonlast. Voor vele bedrijven zullen de stijgende loonkosten een nieuwe aanslag zijn op hun concurrentiepositie, en dit juist in sectoren waar de winstmarges al zeer laag zijn en waar maximale flexibiliteit geëist wordt van de medewerkers”, zegt Vandenbrande. De bedrijven vrezen dat ze onvermijdelijk de loonkostenstijging zullen moeten doorrekenen aan hun klanten.

Bron: De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen