< Terug naar overzicht

Een werknemer verdient gemiddeld 3103 euro bruto per maand

Een werknemer die voltijds werkt, verdiende in 2010 gemiddeld 3103 euro per maand. Dit gemiddelde verbergt echter grote verschillen tussen sectoren. De petrochemie is nog steeds de best betalende sector, de horeca de slechts betalende.

Dat blijkt uit een analyse van de loonenquĂȘte 2010 door de FOD Economie. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie analyseerde de resultaten van de loonenquĂȘte, afgenomen in oktober 2010.

Een werknemer voltijds aan de slag verdiende gemiddeld 3103 euro bruto per maand. Voor een directeur van een grote onderneming is dat 8329 euro of 168 procent boven het nationale gemiddelde. Ook managers in andere sectoren, ingenieurs en wiskundigen boeren goed.

Aan de andere zijde van het loonspectrum zit de kapper of schoonheidsspecialist, met een gemiddeld brutoloon van 2046 euro of 34 procent onder het gemiddelde. Kelners en barmannen verdienen maar 20 euro meer. Andere beroepen met een licht loonzakje zijn krantenbezorger, kassier, schoonmaker en winkelverkopers.

Tien procent van de werknemers verdient maandelijks minder dan 1967 euro. De tien procent beste verdieners onder de loontrekkenden verdient meer dan 4679 euro. De petrochemische nijverheid is nog steeds de best betalende sector met gemiddeld 4736 euro. De horeca is de minst betalende sector (2289 euro).

In Brussel zijn de best betalende banen te vinden, in Luxemburg en West-Vlaanderen de slechts betalende. Werknemers met een masterdiploma verdienen 55 procent meer dan de gemiddelde Belg. Wie zonder diploma de school verlaat, verdient 22 procent onder het gemiddelde.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen