< Terug naar overzicht

Een vijfde van de werkende Vlamingen staakt op 15 december

Meer dan één vijfde van de werkende Vlamingen zegt te staken op maandag 15 november. Dat is beduidend meer dan tijdens de voorbije provinciale stakingsdagen. Al blijft de verdeeldheid over de vakbondsacties groot.

Dat blijkt uit een enquête bij 1000 Vlamingen door het onderzoeksbureau iVOX tussen 11 en 12 december 2014 bij 1003 Vlamingen van 18 tot 79 jaar. Aan de voorbije provinciale actiedagen nam iets meer dan 10% van de Vlamingen deel, maar maandag klimt dat percentage naar 16,5%. Als alleen de werkende respondenten uit de enquête worden meegerekend, stijgt dit percentage tot 22%.

41,5% van de Vlamingen steunt de staking van vandaag, 51,5% is tegen. Voor de provinciale stakingen was er opvallend minder steun (27,1%). Zeven op de tien vindt wel dat het blokkeren van industrieterreinen moet verboden worden. Bijna één op de vijf (19,8%) zegt dat staken ‘voor zijn part’ volledig verboden mag worden.

De overgrote meerderheid die de staking van vandaag steunt (78,9%), doet dit omdat ze vinden dat de werkenden te hard getroffen worden of omdat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn (77,8%). Driekwart vindt dat de regering de rijken te veel ontziet. 54,9% steunt de staking wegens de verhoging van de pensioenleeftijd en 48,5% wegens de indexsprong.

Slechts 20% gelooft dat het na maandag voorbij is met de acties. Toch zegt 71% dat de stakingsacties hadden kunnen vermeden worden als er meer overleg tussen vakbonden en regering was geweest. Niettemin gelooft een meerderheid (64,6%) dat de acties van de vakbonden geen enkele impact zal hebben op het regeringsbeleid.

Het online-onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX tussen 11 en 12 december 2014 bij 1003 Vlamingen van 18 tot 79 jaar. Maximale foutenmarge: 3,02%.

Bron: Het Nieuwsblad

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen