< Terug naar overzicht

Een vijfde minder vacatures dan jaar geleden, bijna kwart minder vacatures voor hooggeschoolden

De VDAB kreeg in september minder vacatures binnen dan in de vakantiemaand augustus. Die opmerkelijke daling suggereert dat de bedrijven hun aanwervingsplannen fors terugschroeven. Toch blijven knelpuntberoepen overeind.

De VDAB ontving in de afgelopen maand september 21.244 jobaanbiedingen. Dat zijn er 21,8 procent minder dan in september vorig jaar. In augustus bedroeg het verschil 17,5 procent. De afkoeling van de arbeidsmarkt zet dus door.

Maar het opmerkelijkst is dat de oogst van september zelfs iets kleiner is dan die van augustus, toen de VDAB 21.553 jobaanbiedingen binnenkreeg. September is normaal de maand waarin de rekrutering hervat na de zomerslaap van de twee vakantiemaanden.

De voorbije twaalf maanden is de terugval van het aantal vacatures het grootst bij de laaggeschoolden, terwijl de vraag naar hooggeschoolden op peil bleef. Maar in september viel ook de vraag naar die hogergeschoolde profielen plots terug. Met een daling van 23 procent is de daling zelfs iets groter dan voor de laag- en middengeschoolden (respectievelijk -22,3 en -17,9 procent).

Knelpuntberoepen


Toch blijven er hardnekkige knelpuntberoepen, zoals ingenieurs en informatici, maar ook horeca-personeel en kraanbestuurders. De vraag naar metaalarbeiders valt dan weer fors terug. Ook de distributiesector, de openbare sectoren en de diensten aan personen gaan op de rem staan.

De terugval van de vraag betekent zeker niet dat de knelpunten op de arbeidsmarkt verdwenen zijn. Eind september stonden er nog altijd 50.753 vacatures open. Dat zijn er een kleine 1500 minder dan eind augustus. Maar het blijft een hoog aantal.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen