< Terug naar overzicht

Een op zes oudere werknemers opgebrand

De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE ondervroeg 13.759 personen over het verband tussen leeftijd en werkstress. De Artsenkrant publiceerde de resultaten: werken wordt zwaarder te dragen met het verstrijken van de jaren.

Ruim de helft van de ondervraagden klaagt over te hoge psychologische jobeisen. Ze zeggen onvoldoende tijd te krijgen om het werk te kunnen afmaken en weinig of geen inspraak te hebben.
Oudere werknemers (45-55 jaar) ondervinden weliswaar meer afwisseling in hun taken, maar signaleren dat de mate waarin ze inspraak hebben afneemt. Ze twijfelen meer dan jongeren aan de waarde van hun deskundigheid. Oudere werknemers rapporteren meer psychische en psychosomatische klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen en verminderde eetlust. Ze worden niet frequenter ziek, maar in het voorkomende geval blijven ze langer afwezig.
In de groep 45- tot 55-jarigen voelt een op vijf zich mentaal uitgeput en 16% noemt zich zelfs "opgebrand". Bovendien ervaren ze verminderende sociale steun en interesse van collega's en chefs.
IDEWE bepleit een leeftijdsbewust personeelsbeleid voor iedereen en dus ook met specifieke aandachtspunten voor oudere werknemers. Dit wordt des te belangrijker omdat Europa en de Belgische regering werknemers langer aan de slag willen houden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen