< Terug naar overzicht

Een op vijf bedrijven denkt aan herstructurering

Volgens een enquête bij 149 organisaties, denkt een op vijf respondenten denkt te moeten herstructureren in de loop van dit jaar. Ook aanwervingen staan op een lager pitje en de samenwerking met freelancers is vaak stopgezet, al dan niet tijdelijk.

Dit blijkt uit de derde enquête van HR-dienstverlener Hudson bij 149 organisaties eind april, dus voor de versoepeling van de lockdown. Van de bedrijven zullen herstructureren, spreken sommige over mei of juni, andere over september. De meeste zien de actie als een evolutie die gespreid zal worden over verscheidene maanden. Van een ‘big bang’ is er geen sprake.

De herstructureringen zullen gemiddeld op 11 procent van het personeel betrekking hebben. Enkele bedrijven spreken over meer dan 30 procent, al gaat het dan meestal over kleinere organisaties (< 50 werknemers). De impact van de afslanking zal dezelfde zijn voor bedienden en kaderleden. Tijdens het proces zal 53 procent van de respondenten de vakbonden betrekken. Daarnaast zal 80 procent een outplacementtraject aanbieden, ook als dit niet verplicht is.

Rekrutering

Meer dan een vijfde (21 procent) heeft al zijn vacatures geannuleerd of tijdelijk stopgezet. Bij nog eens 17 procent is het rekruteringsbudget gedaald met meer dan 20 procent.
Ook bedrijven waar het rekruteringsbudget niet is verminderd, zijn voorzichtig en focussen enkel op noodzakelijke vervangingen schorten procedures op. Bij 17 procent komen er wel nieuwe contracten, maar worden deze pas ondertekend na de crisis.
De respondenten verwachten bovendien dat de ‘war for talent’ zal veranderen. Zo denken ze dat de vraag naar IT- en engineering-medewerkers nog zal stijgen en die naar ondersteunende functies het meest zal dalen.

Freelancers

Ook voor freelancers zijn het moeilijke tijden. Bijna de helft (46 procent) van de respondenten verminderde het aantal te presteren dagen per week, 11 procent schorste de opdrachten volledig en 4 procent zette de opdrachten vroegtijdig stop. Bijna een derde (31 procent) veranderde niets aan de samenwerking met freelancers.
Slechts 23 procent deed geen beroep op freelancers of interimmanagers voor de coronacrisis. Heropstarten zal 47 procent doen zonder freelancers en 22 procent zal minder maken van flexibele werkkrachten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen