< Terug naar overzicht

Een op vijf arbeidsdagen in maart in tijdelijke werkloosheid

Eind maart werd net geen 21 procent van het totale aantal arbeidsdagen van werknemers in België geboekt op tijdelijke werkloosheid. Meer dan de helft van de werknemers in tijdelijke werkloosheid kon de laatste week van maart zelfs niet meer een dag aan de slag. Sinds de erkenning van de coronacrisis als overmacht, op 20 maart, verdrievoudigde het aandeel bedienden in tijdelijke werkloosheid.

Eind maart werd net geen 21 procent van het totale aantal arbeidsdagen van werknemers in België geboekt op tijdelijke werkloosheid. Dat stelt HR-dienstenbedrijf Acerta vast op basis van de loonberekeningen voor maart voor meer dan 20.000 werkgevers.

In week 13 (van 23 tot 29 maart) ging ruim 51 procent van het aantal arbeidsdagen van arbeiders op aan tijdelijke werkloosheid. Bedienden werden in deze week voor bijna 14 procent van hun aantal arbeidsdagen tijdelijk werkloos gesteld wegens overmacht. Pas op maandag 23 maart is de versoepeling van de spelregels voor tijdelijke werkloosheid ingegaan naar een veralgemening tijdelijke werkloosheid door overmacht. Zo versoepelde de procedure om tijdelijke werkloosheid voor bedienden aan te vragen. “Het aantal bedienden waarvoor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werd ingeroepen, verdubbelde vanaf week 13. En de eerste twee dagen van week 14 (30 en 31 maart) doen vermoeden dat in de nabije toekomst nog voor meer bedienden een beroep gedaan zal worden op dit stelsel”, zegt Nele Mertens, juridisch adviseur bij het kenniscentrum van Acerta.

Meer dan de helft volledig tijdelijk werkloos

De stijging van het aantal dagen tijdelijke overmacht doet zich niet alleen voor bij de werknemers voor wie het systeem al wordt toegepast. Ook het aantal betrokken personen stijgt. Waar in week 12 (week van 16 tot 22 maart) 24 procent van de werknemers minstens een dag tijdelijk werkloos is gesteld, stijgt dit aandeel reeds tot ruim 33 procent in week 13 (23 tot 29 maart). “En we verwachten dat – zeker waar het bedienden betreft – begin april nog een verdere stijging zal volgen van het aantal werknemers op wie tijdelijke werkloosheid wordt toegepast”, zegt Mertens.

In week 13, de laatste volledige week van maart, kon meer dan de helft van de werknemers met tijdelijke werkloosheid geen enkele dag meer aan de slag. Bij de arbeiders was meer dan 60 procent van diegenen die tijdelijk werkloos werden gesteld alle dagen van de week tijdelijk werkloos. Bij de bedienden die getroffen werden door tijdelijke werkloosheid was meer dan 50 procent de volledige week tijdelijk werkloos.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen