< Terug naar overzicht

Eén op drie werknemers komt met de fiets naar het werk

Steeds meer mensen gaan met de fiets naar het werk en leggen grotere afstanden af. Bijna één op de vijf werknemers die met de fiets naar kantoor komt, doet dagelijks meer dan dertig kilometer. Dat is een stijging van 11 procent in vergelijking met 2016.

Eén op drie Belgische werknemers (33 procent) komt met de fiets naar het werk. Dat blijkt uit een analyse van Acerta. Ook de afstand neemt toe: 18 procent legt meer dan 30 kilometer per dag af heen en terug. De korte afstand (tot 5 km heen en terug) wordt het vaak gefietst (29 procent van de fietsende werknemers). Zo’n 20 procent legt tot 10 km af en nog eens 21 procent maximum 20 km per dag.

Toch kiest ook bij wie de woon-werkafstand meer dan 50 km bedraagt, steeds vaker voor de fiets. 7 procent legt nu meer dan 50 km af. In 2016 was dat maar 2 procent. Dat komt natuurlijk door de populariteit van de elektrische fiets.

Alle leeftijden fietsen

De dertigers zijn de meest fervente trappers (25,6 procent). Ook heel wat veertigers (24 procent) en vijftigers (24,2 procent) rijden af en toe met de fiets naar het werk.

“Duurzame mobiliteit is de laatste jaren ook in bedrijven een topprioriteit geworden, iedereen wint erbij: er is minder uitstoot, minder tijdverlies door files, het levert fittere werknemers en er zijn minder brandstofkosten voor de werkgever”, zegt Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult. “Eén op de vier Belgische werknemers kan vandaag via de werkgever een fiets leasen, zo bleek uit een recente bevraging die we deden met onderzoeksbureau Indiville. Nog eens 32 procent heeft die optie nog niet maar zou een fietslease wel interessant vinden. Met een maximum van €0,25 fietsvergoeding per effectief gereden kilometer kan het werknemers bovendien financieel een mooi extraatje opleveren. Zo’n 20 procent van de fietsende werknemers krijgt momenteel van hun werkgever een vergoeding om naar het werk te trappen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen