< Terug naar overzicht

Een op drie werknemers is gelukkig, maar werkgeluk daalt

Gemiddeld geeft de Belgische werknemer zijn werkgeluk een matige score van 6,5 op 10. Bovendien daalde het werkgeluk tegenover enkele jaren terug. De sterkste daling is te zien bij bedrijven die het moeilijk hebben om hun vacatures in te vullen.

Werkgeluk is erg belangrijk, want het bepaalt in grote mate hoe gelukkig we zijn in het algemeen. Wie gelukkig is op zijn werk, geeft zijn algemeen geluk een significant hogere score dan wie niet gelukkig is op het werk: 8,5/10 versus 5,3/10. Dit blijkt uit de enquête bij een representatieve steekproef van 2100 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team naar aanleiding van de Week van het Werkgeluk die loopt van 23 tot en met 27 september.

Een derde van de werknemers is vandaag gelukkig op het werk en scoort zijn werkgeluk minstens een 8 op 10. Een kwart geeft zichzelf minder dan een 6. Het geluksgevoel daalde echter de voorbije jaren: in 2015 gaf de Belg zijn geluk op het werk gemiddeld 7,2 op 10. Vandaag is dat 6,5/10 of bijna een punt lager.

Nederlandstalige werknemers tonen zich significant gelukkiger met en op hun werk dan hun Franstalige collega’s (respectievelijk 6,7 en 6,3/10). Daarnaast scoren werknemers onder de 35 hun werkgeluk duidelijk hoger dan werknemers tussen 35 en 50 jaar (6,8 vs. 6,3/10).
Wie gelukkig is in zijn job is productiever, zet zich graag extra in (79 procent tegenover 40 procent) en voelt zich gezonder (86 procent versus 49 procent) dan wie minder gelukkig is. Gelukkige werknemers vinden hun job vaker boeiend (81 procent tegen 25 procent) en zijn meer tevreden over hun loon (62 procent tegenover 39 procent) dan minder gelukkige collega’s.

Schaarste knaagt aan geluk

Het tekort aan werkkrachten heeft een impact op het werkgeluk: werknemers die minder gelukkig zijn, geven significant vaker dan gelukkige werknemers aan dat hun bedrijf er niet in slaagt de juiste mensen aan te trekken (43 procent versus 15 procent). Deze groep zegt ook vaker dat zijn werkgever getalenteerde medewerkers moeilijk kan bijhouden (55 procent versus 31 procent).

Het gebrek aan beschikbaar talent heeft duidelijk een negatieve impact op de factoren die gelukkig maken. Werknemers wier bedrijf last ondervindt van de schaarste, geven vaker aan dat er de jongste jaren minder werd geïnvesteerd in loopbaanbegeleiding (33 procent versus 18 procent gelukkige collega’s) en in de gezondheid van het personeel (33 procent versus 21 procent gelukkige collega’s). Bovendien scoren werknemers van bedrijven die af te rekenen kregen met de schaarste de sfeer op het werk en kansen op promotie lager (respectievelijk 6,5 versus 7/10 en 4,7 versus 5,3/10).

Werken als een ‘Viking’

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral de Scandinavische werkfilosofie met typische ingrediënten zoals sterk teamwerk, welzijn op het werk en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling het gelukkigst maakt.

Gelukkige werknemers geven hun collega’s en de teamspirit gemiddeld een significant hogere tevredenheidsscore dan wie minder gelukkig is (respectievelijk 8,1 versus 5,7/10 en 8 versus 4,8/10). Daarnaast zetten werkgevers van gelukkige werknemers meer in op het welzijn van hun medewerkers. Zo zeggen 4 op de 10 gelukkige werknemers dat hun bedrijf meer aandacht besteedt aan fitheid en gezonde voeding, door onder meer sportinitiatieven te organiseren (29 procent), in ergonomische werkomgevingen te voorzien (26 procent) en minder gesuikerde snacks en drank aan te bieden (20 procent). Bij de minder gelukkige werknemers zegt maar een kwart dat hun werkgever de voorbije jaren hieraan aandacht besteedde. Wie gelukkig is op het werk, is ook meer tevreden over zijn work-life balance (7,7 versus 5,4/10) en werkt vaker voor een bedrijf dat initiatieven neemt om job en gezin optimaal op elkaar af te stemmen (39 procent versus 6 procent).

Verder geven werknemers die gelukkig zijn in hun job beduidend meer aan dat hun werkgever de voorbije jaren sterker investeerde in loopbaanbegeleiding dan minder gelukkige werknemers (26 procent versus 18 procent) en schatten ze hun kansen op promotie hoger in (6,3 versus 3,3/10). Ook bijscholingen spelen een belangrijke rol, want gelukkige werknemers zijn vaker tevreden over het opleidingsaanbod van hun bedrijf (61 procent versus 24 procent).

Meer fika helpt

Werkgeluk zit echter ook in kleine zaken. Zo blijken koffiepauzes, zoals de typisch Zweedse fika waarbij medewerkers op vaste tijdstippen samen koffie drinken en niet over werk praten, bij tot het geluksgevoel. Werknemers die gelukkig zijn op het werk zeggen namelijk vaker dat ze voldoende kunnen pauzeren tijdens hun werkdag. Werkgevers zijn duidelijk voorstander van pauzeren: bijna twee op drie geloven dat regelmatige breaks leiden tot meer efficiëntie en tijdswinst omdat werknemers dan meer uitgerust zijn. Evenveel denken dat pauzeren onder collega’s de groepssfeer verstrekt. Vier op tien moedigen hun medewerkers dan ook aan om genoeg pauzes te nemen. Zo voorziet vandaag ruim een derde van de werkgevers in een speciale koffiehoek, tuin of terras.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen