< Terug naar overzicht

Eén op de zeven bouwvacatures ingevuld via IBO

Eén op de zeven vacatures voor bouwberoepen die de VDAB ontvangt, wordt ingevuld via een Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO). Vooral jonge laag- en middengeschoolde mannen worden tewerkgesteld via IBO.

In 2012 ontving de VDAB 20.288 vacatures voor bouwberoepen en werden er 2930 IBO-contracten in bouwberoepen afgesloten, een kwart van alle IBO's in die periode. Daarvan zijn 2236 contracten voor knelpuntberoepen.

De beroepen die het vaakst een beroep deden op IBO's waren stukadoors (41,1 procent), schilders-decorateurs (33,1 procent), vloerders-tegelzetters (30,0 procent), dakdekkers voor schuine daken (28,2 procent) en schrijnwerkers voor buitenschrijnwerk (25,4 procent).

Vacatures voor technicus of tekenaar, bouwplaatsmachinist-grondverzet, bestuurder mobiele kraan, vrachtwagenbestuurder, torenkraanbestuurder of betonnerings- en asfalteringsmachinebestuurder wordt zelden een beroep gedaan op IBO’s. De reden hiervoor is dat deze functies ofwel een specifiek diploma vergen, dan wel moeilijke beroepen zijn waar veel ervaring voor gevraagd worden.

De IBO's in de bouwberoepen worden voornamelijk door mannen ingevuld (97 procent). Van hen is de helft minder dan drie maanden werkloos of een iets hoger aandeel dan het gemiddelde voor alle IBO-cursisten. Drie op de vijf IBO-cursisten in de bouwberoepen is jonger dan 25 jaar, wat opnieuw hoger is dan gemiddeld.

Kansengroepen


Ook het aandeel laaggeschoolden (43 procent) ligt een stuk hoger dan het gemiddelde voor alle IBO-cursisten. Meer dan de helft van de IBO-cursisten heeft als middengeschoolde al een goede basisscholing om aan de opleiding te beginnen. Onder hen tellen we relatief meer jongeren en wat betreft opleiding vaker schrijnwerkers en bouwelektriciens. De basiscompetenties moeten voor deze beroepen dus reeds aanwezig zijn, maar een IBO is nodig om nog bijkomende kennis en vaardigheden te verwerven.

Iets meer dan de helft van de startende IBO-cursisten in bouwberoepen behoren tot één van de vier voornaamste kansengroepen. 43 procent is laaggeschoold, 14 procent is allochtoon, 5,3 procent is arbeidsgehandicapt en 2 procent is ouder dan 50 jaar. De arbeidsgehandicapten, maar vooral de ouderen zijn ondervertegenwoordigd, vergeleken met de IBO’s in andere sectoren, maar dit gaat voor een stuk samen met de fysieke inspanning die voor de meeste van deze beroepen vereist is.

Ook allochtonen zijn relatief iets minder aanwezig in knelpuntbouwberoepen. We vinden ze vooral in IBO’s voor stukadoor, dakdekker platte daken en wegenwerker. Een IBO in een bouwberoep biedt dus vooral extra kansen aan laaggeschoolden, die dan ook oververtegenwoordigd zijn.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen