< Terug naar overzicht

Eén op de vijf werknemers kent vertrouwenspersoon niet

Om psychosociale risico’s op het werk meer bespreekbaar te maken, start de federale overheidsdienst Werkgelegenheid met een brede sensibiliseringscampagne.

Uit een Belgische nationale enquête bij 4000 werknemers in samenwerking met de Europese Stichting van Dublin blijkt dat drie op de tien (28 procent) werknemers meestal of altijd te maken krijgt met stress op het werk.

13 procent van de werknemers had de maand voorafgaand aan de enquête te maken met verbaal geweld en 7 procent met bedreigingen of vernederend gedrag. Het jaar voorafgaand aan de enquête had 9 procent te maken met intimidatie of pesterijen en 3 procent met fysiek geweld.

Opvallend is dat één op de vijf werknemers niet weet tot wie hij zich moet richten als hij te maken heeft met psychosociale risico’s. Binnen de organisatie zijn dit de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer of de vakbond.

Om moeilijke situaties op te lossen, geven werknemers de voorkeur aan een informele aanpak. Het aantal informele tussenkomsten ligt gemiddeld zes tot zeven keer hoger dan het aantal formele klachten.

De sensibiliseringscampagne die in september start, richt zich naar het brede publiek. Naast twee tv-spots, folders en affiches is er ook een website opgericht: www.voeljegoedophetwerk.be

In 2013 komt er een praktische gids voor de werkgevers, de leden van de hiërarchie, HR en de werknemersvertegenwoordigers.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen