< Terug naar overzicht

Eén op de vijf organisaties vreest de financiële digitalisering

Volgens berekeningen van de Europese Commissie zullen in de toekomst negen op de tien jobs digitale vaardigheden vereisen. Ook het financiële departement ondergaat in toenemende mate een digitale transformatie.

De cloud, mobiele technologie, sociale media en big data maken vandaag al integraal deel uit van het bedrijfsleven. De vraag rijst dan ook of bedrijven vandaag gewapend zijn om met een digitale ommezwaai om te gaan. Meer dan driekwart (79 procent) van de financieel directeurs en CFO’s stelt vandaag voldoende vertrouwen te hebben om met een toenemende digitalisering om te gaan in het finance departement. Amper een vijfde (19 procent) voelt zich hiertegen niet opgewassen. Zo blijkt uit onderzoek van Robert Half, een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf.

Digitalisering biedt opportuniteiten

Digitalisering bevordert niet alleen de concurrentiepositie van een bedrijf, maar biedt ook opportuniteiten om verdere groei te creëren. Een gedigitaliseerd finance departement zorgt doorgaans voor kostenbesparingen en meer efficiënte bedrijfsprocessen. Deze trend heeft ook een invloed op de gewenste financiële profielen. Door onder andere de toegenomen digitalisering zijn bedrijven op zoek naar financiële werknemers met sterk ontwikkelde IT- en analytische vaardigheden, alsook interim-managers met een specifieke expertise voor het managen van systeemimplementaties.

Bijna de helft (45 procent) van de financiële verantwoordelijken geeft de voorkeur aan het digitaliseren van gegevensanalyse om een beter zicht te krijgen op onder andere klantenbehoeften of op het vinden van nieuwe markten. Daarnaast is bijna drie op de tien (29 procent) CFO’s en financieel directeurs van plan te investeren in gedigitaliseerde fraudedetectie/risicobeheer, waardoor ongewenste risico’s en fraude gemakkelijker kunnen worden voorspeld en voorkomen. Op nummer drie staat het digitaliseren van de interfaces voor leveranciers en/of externe cliënten (27 procent) om zo een betere dienstverlening aan te bieden.

Maar ook uitdagingen

Toch verloopt dit niet altijd zonder uitdagingen. Zo zien financieel verantwoordelijken vooral de technologische beperkingen (35 procent) als het grootste obstakel om digitalisering te implementeren. Dit wordt gevolgd door het gebrek aan richtlijnen van het uitvoerend leiderschap (29 procent) en de standaardisatie van de processen (28 procent).

De digitale verschuiving is nochtans een onontkoombaar gegeven. CFO’s en financieel directeurs houden zich niet langer enkel bezig met het analyseren van het kostenplaatje, maar zijn meer en meer de drijvende kracht achter innovatie en groei. Financiële leiders begrijpen dan ook de rol van digitalisering in deze context. Om bij te blijven met de nieuwste technologische trends, dienen financieel leidinggevenden van morgen innoverend te blijven, willen ze financiële digitalisering optimaal blijven inzetten in het bedrijf.

Vrees voor digitalisering groeit

Digitalisering is een proces. Het vergt een voortdurende inspanning om nieuwe technologieën te adopteren en de voordelen hieruit te halen. Het vooruitzicht naar een groeiende digitalisering doet het vertrouwen van CFO’s en financieel directeurs om dit te implementeren doorheen de jaren wel dalen. Binnen twee jaar voelt nog steeds 73 procent van de financieel verantwoordelijken zich opgewassen om met de uitdagingen die gepaard gaan met digitalisering om te gaan, maar binnen vijf jaar zakt dit percentage naar 61 procent.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen