< Terug naar overzicht

Eén op de vijf jonge leerkrachten overweegt andere baan te zoeken

De toegenomen werkdruk die het lesgeven zelf bemoeilijkt, is nefast voor de jobtevredenheid. Bijna twintig procent van de leerkrachten jonger dan dertig denkt er zelfs aan een andere baan te zoeken.

Eén op de vijf leerkrachten zou niet opnieuw aan een carrière in het onderwijs beginnen als hij zijn loopbaan kon overdoen. Zo blijkt uit de grote lerarenenquête van Het Nieuwsblad.

Met een gemiddelde score van 7,7 op 10 toont het Vlaamse lerarenkorps zich even tevreden in zijn baan als werknemers van andere sectoren. Toch staat de jobvreugde van de Vlaamse leerkracht duidelijk onder druk. Bijna de helft geeft aan dat de tevredenheid de afgelopen jaren is gedaald, vooral door de toegenomen werkdruk. Bijna negen op de tien vindt dat die werkdruk de afgelopen jaren toenam. Vooral de grotere administratieve last is de boosdoener.

Hoewel het leeuwendeel van de leerkrachten aangeeft nog steeds iedere dag gemotiveerd naar de klas te stappen, blijkt uit de enquête dat niet iedere leraar opnieuw voor een loopbaan in het onderwijs zou kiezen. In het secundair onderwijs en de lagere scholen gaat het zelfs om één op de vijf werknemers. Ook denkt 12 procent eraan uit het onderwijs te stappen, bij jonge leerkrachten onder de dertig jaar gaat het zelfs om bijna twintig procent.

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen