< Terug naar overzicht

Eén op de twee bedienden voelt crisis

Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien bedienden een jaar na het uitbreken van de crisis nog altijd vrezen voor hun job. Drie op de tien geven aan dat er door de crisis meer stress is op het werk. En meer dan de helft van de bedienden voelt een rechtstreekse impact van de crisis. Toch heeft de crisis nog niet aan het brutoloon geknabbeld.

Het onderzoek van OfficeTeam onder 900 administratieve bedienden duidt op de duidelijke negatieve gevolgen van de recessie op de levenskwaliteit van de werknemers op de werkvloer en daarbuiten.

Motivatie


Het systeem van vrijwillige werkvermindering is een vaak gebruikte methode als antwoord op de recessie. Voor veel werknemers is dit ook een manier om te bouwen aan een betere balans tussen werk en privéleven. Maar liefst 62 procent van de ondervraagde werknemers is dan ook bereid om minder te werken indien hun werkgever dat vraagt. Daarentegen staat slechts 18 procent open voor een salarisvermindering, zelfs indien dit de werkzekerheid binnen het bedrijf zou beschermen.

Salaris en voordelen


De helft van de werknemers zag hun salaris het voorbije jaar stijgen, maar dat was hoofdzakelijk te wijten aan indexatie (30 procent van alle respondenten). Toch blijkt 40 procent van de respondenten ontevreden te zijn over hun salaris.
Maar het salaris is niet doorslaggevend voor de tevredenheid. Slechts één op de vijf ziet zichzelf enkel voor een hoger salaris van job veranderen. Voor de grote meerderheid van de ondervraagde werknemers spelen andere factoren een doorslaggevende rol.

Extra voordelen


Opvallend is dat meer dan één op de vier van de ondervraagden beweert geen extralegale voordelen te ontvangen. De andere respondenten genieten voordelen in drie categorieën: de klassieke en gekende formules (maaltijdcheques, verplaatsingsvergoeding, groeps- en hospitalisatieverzekering), de uitzonderlijke voordelen (extra verlofdagen, laptop, gsm of gsm-vergoeding) en uiteindelijk de exceptionele voordelen waaronder de bedrijfswagen, blackberry, aandelen en aandelenopties.
Uit de studie blijkt tevens dat de huidige recessie toch wel een impact heeft gehad op de extralegale voordelen van administratieve medewerkers. Een aantal van de exceptionele voordelen waren de eerste die sneuvelden (kinderopvang, aandelen en -opties, blackberry). Bij 15 procent werd hun bonus of variabele verloning verlaagd.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen