< Terug naar overzicht

Eén op de tien werknemers heeft verslavingsproblemen

Eén op de tien werknemers heeft verslavingsproblemen. Dat betekent niet dat je er ook iets van merkt. Veelal gaat het immers om ‘onzichtbare verslaafden’, jargon voor mensen waarvan de omgeving niet doorheeft dat ze een ernstig probleem hebben.

Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Trimbos Instituut. Dat Nederlandse instituut verricht onderzoek en geeft voorlichting over mentale gezondheid en verslaving. Volgens Trimbos is 21 procent van de beroepsbevolking een excessief drinker en 5 procent een probleemdrinker. Van de totale alcoholconsumptie in Nederland wordt 4 procent gedronken op het werk of direct na het werk, bijvoorbeeld op 'een borrel' (in nieuw-Vlaams meestal 'een drink' genoemd). Dat schreef de krant Metro, dat het nieuwe onderzoek al kon inkijken.

Veel werknemers vinden de drempel om te drinken tijdens het werk laag. Eén op de tien bedrijven verkoopt alcohol in de kantine. Bij één op de drie bedrijven is alcohol ook zonder die verkoop wel voorhanden. Toch denkt slechts 6 procent van de werknemers dat de baas drinken op het werk zelf toestaat.

Veel schade


“Iedereen kent de verhalen van verslaafde artsen en piloten. Een groot deel daarvan weet zich voldoende op te peppen om ’s ochtends gewoon te gaan werken. Problemen ontstaan pas als hun gebruik het dagelijks functioneren in de weg gaat zitten”, zegt Anke Wammes van Trimbos.

Ook zonder op te vallen kunnen de verslaafden behoorlijk veel en blijvende schade aanrichten, zowel in hun privéleven als op het werk. Het ‘Handboek Alcohol en Werk’ (een uitgave van NIGZ-Werk) stipt aan dat Europese ondernemingen productieverliezen van zo’n 59 miljard euro incasseren door ziekmelding, ontslagen of vroegtijdig overlijden.

Hulp zoeken


Ongeveer één op de twintig verslaafden zoekt zelf hulp. De Nederlandse verslavingskliniek Ready for Change heeft alvast een dagbehandeling ontwikkeld die in de basisverzekering valt. Zo valt ook de financiële drempel weg.

Bron: Zibb.nl, Metro, Trimbos.nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen