< Terug naar overzicht

Eén op de tien langer dan twee uur onderweg op werkdag

Meer dan 200.000 Vlaamse werknemers zijn dagelijks twee uur of langer onderweg. Vooral (midden)kaders hebben lange verplaatsingstijden. Zij hebben het bijgevolg ook moeilijk om privé en werk op elkaar af te stemmen.

De onderzoeksinstelling van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv), STV – Innovatie & Arbeid, voerde vorig jaar voor de tweede keer een werkbaarheidsenquête uit. In die enquête werd de werknemers gevraagd hoelang ze normaal onderweg zijn van thuis naar het werk en terug.


Hoelang zijn de Vlaamse werknemers onderweg per dag?

■ 66,5% minder dan een uur.

■ 23% tussen één en twee uur.

■ 10,5% langer dan twee uur.


Dat betekent dat meer dan 200.000 Vlaamse werknemers een flink deel van de dag pendelend doorbrengen. De logische hypothese dat wie lange verplaatsingstijden maakt het extra moeilijk heeft om het werk en privéleven goed op elkaar af te stemmen, wordt bevestigd door de onderzoeksresultaten. Bij werknemers die lang (twee uur of langer) onderweg zijn, heeft 16,5% het moeilijk om werk en privé goed te combineren. Bij werknemers die één tot twee uur onderweg zijn, is dat 11,9%, en bij werknemers die minder dan een uur onderweg zijn, gaat het om 9,3%.

Opvallende vaststelling: vooral (midden)kaders worden geconfronteerd met lange verplaatsingstijden. De groep werknemers met lange verplaatsingstijden bestaat voor 40% uit kaderleden of leden van het middenkader, voor 31% uit uitvoerende bedienden, voor 20% uit arbeiders en voor 9% uit werknemers uit de zorgsector of het onderwijs.

Ongeveer één op de drie vinden we terug in de sector ‘zakelijke diensten’, openbaar bestuur of banken en verzekering. Een typisch voorbeeld is de ambtenaar of de bankbediende die dagelijks naar Brussel pendelt. Meestal werkt hij of zij in een organisatie met meer dan 100 werknemers en is hij of zij voltijds aan de slag.


Verdere analyses van de gegevens van de werkbaarheidsmonitor zijn te vinden in de technische nota: ‘Is er een verband tussen de verplaatsingstijd van en naar het werk en de werk-privébalans en de werkstress van werknemers?’ Zie www.serv.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen