< Terug naar overzicht

Eén op de drie werkzoekenden heeft psychische problemen

Geestelijke gezondheidsproblemen bij de beroepsbevolking zijn een groot probleem geworden in België, net als in de meeste andere ontwikkelde economieën. Een derde van de werkzoekenden in België kampt met psychische problemen.

Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “Het verlies aan productiviteit plus de kosten van de zorg en de sociale bijstand bedraagt 3,4 procent van ons BBP”, zegt Yves Leterme, adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

Een derde van de aanvragen voor een invaliditeitsuitkering gebeurt nu op basis van een geestelijk probleem. Bij de patiënten die wel aan het werk zijn, meldt vier op de vijf een verminderde productiviteit.

Preventie


Nochtans heeft België volgens de OESO een goede basis om het probleem aan te pakken. “België heeft een vooruitstrevende wetgeving rond preventie van psychische problemen op de werkvloer”, zegt Veerle Miranda, die het onderzoek leidde. “Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht een risicoanalyse en een preventieplan op te stellen. Alleen geniet die wet geen ruime bekendheid en zijn de sancties te laag.”

De OESO heeft ook lof voor onze hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, die een verschuiving van opnames in het ziekenhuis naar zorg in de thuisomgeving beoogt. “Die reorganisatie komt weliswaar later dan in sommige andere Europese landen, maar ze is ook ruimer. De hervorming is de ideale gelegenheid om de samenwerking met arbeidsbemiddelingsdiensten, arbeidsgeneesheren en bedrijven te verhogen”, besluit Miranda.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen