< Terug naar overzicht

Eén op de drie werknemers heeft stress

Ongeveer één op de drie werknemers heeft last van stress, een verstoorde slaap of psychische uitputting. Nederlandstalige werknemers hebben minder last van stress dan Franstalige.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse Institut de Médecine Environnementale (IME) in samenwerking met het Brusselse Institute of NeuroCognitivism (INC). Het internationale onderzoek werd in oktober 2011 uitgevoerd bij 7025 actieve werknemers, onder wie ook 2000 Belgen (zowel Frans- als Nederlandstaligen). Ook in Frankrijk en in de Franstalige delen van Zwitserland en Canada werden mensen ondervraagd.

Exact 33 procent van de Nederlandstalige Belgen geeft toe dat het werk hen stress bezorgt, bij de Franstaligen ligt dat iets hoger (36 procent). De onderzoekers schuiven meerdere oorzaken voor de stress naar voren. Het gaat onder meer om een overmatige emotionele betrokkenheid bij het werk, demotivatie door het gebrek aan erkenning, een gebrek aan zingeving en teamgeest en een onaangepaste vorm van communicatie door de managers.

Tot slot wijzen de onderzoekers ook naar de ‘niet-biocompatibele’ organisatie als oorzaak van stress. Dat houdt in dat de baan en de organisatie ervan niet in overeenstemming zijn met het menselijk functioneren. Het betreft dan bijvoorbeeld ‘onmogelijke opdrachten’, waarbij de werknemer een verantwoordelijkheid draagt zonder er voldoende autonomie voor te krijgen of zonder de nodige informatie hiervoor te ontvangen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen