< Terug naar overzicht

Eén op de drie werkende jongeren heeft deeltijdse job

30% van de jongeren in de privésector werkt deeltijds. Dat is de helft meer dan in 2008. Jongeren raken steeds moeilijker aan een voltijdse baan.

Dat blijkt uit cijfers van het sociaal secretariaat SD Worx die de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken. Eén werknemer op de drie in de privésector werkt vandaag deeltijds. Dat is drie keer meer dan dertig jaar geleden. De toename van deeltijds werk liep in ons land parallel met de hogere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de steeds langere loopbanen. Bijna 55% van de vrouwen werkt deeltijds. Bij mannen is dat amper 14%.

Opmerkelijk is dat min-30-jarigen nauwelijks onder het gemiddelde zitten. Net geen 30% van de jongeren werkt deeltijds, terwijl dat in 2008 nog minder dan 20% was. In zes jaar tijd is het aantal jongeren met een deeltijds contract dus met de helft gestegen.

In tegenstelling tot oudere werknemers, kiest slechts een minderheid van de jongeren bewust voor een deeltijdse job. Uit de jaarlijkse enquête bij arbeidskrachten van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat de helft van de jongeren geen voltijds werk vindt of dat de gewenste job alleen deeltijds wordt aangeboden. Vijf jaar geleden was dat nog amper een derde.

SD Worx wijst de moeilijke economische omgeving aan als oorzaak voor de toename. “Telkens als de structurele werkgelegenheid afneemt, stellen we een toename van nieuwe deeltijdse arbeidscontracten vast.”

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen