< Terug naar overzicht

Een op de drie managers voelt zich bedreigd door getalenteerde medewerkers

Een op de drie managers ziet getalenteerde medewerkers als potentiële concurrenten en wordt daardoor onzeker. Die onzekerheid is dan weer de voedingsbodem voor subtiel pestgedrag zoals het uitsluiten van medewerkers.

Ongeveer een op de drie managers ziet in getalenteerde ondergeschikten een potentiële concurrent. Dat lokt gevoelens van onzekerheid uit en kan managers aanzetten om de getalenteerde medewerker uit te sluiten. Wat dan weer een negatieve impact heeft voor het psychisch welbevinden, de motivatie en de betrokkenheid van de ‘slimme’ medewerker. Die zal sneller geneigd zijn de organisatie te verlaten. Tot die conclusie kwam professor Kirk Chang van de University of Salford Business School. Zijn bevindingen werden onlangs gepubliceerd in The International Journal of Human Resource Management.

Chang wijst erop dat uitsluiting van getalenteerde medewerkers in alle types van organisaties kan voorkomen en omdat het vaak op een subtiele manier gebeurt, moeilijk te detecteren is. Uitsluiting kan ook verschillende vormen aannemen, zoals een getalenteerde medewerker voortdurend negeren, hem isoleren van collega’s, de betrokkene nooit uitnodigen voor een drink na de werkuren enz.

Tegelijk geven Chang en zijn onderzoeksteam enkele tips om uitsluiting te voorkomen.

  • Het hebben van een onafhankelijke vertrouwenspersoon.
  • Getalenteerde medewerkers voor verschillende managers laten werken.
  • Duidelijke en transparante loopbaanpaden en successiemanagement.

Bron: www.HRMagazine.co.uk/www.salford.ac.uk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen