< Terug naar overzicht

Eén op de drie Belgen wil niet werken tot 65

Belgen zijn bezorgd over hun pensioen, maar zijn weinig bereid langer te werken. Vooral arbeiders en ambtenaren van boven de vijftig staan negatief tegenover de regeling, terwijl de meeste zelfstandigen en studenten er geen probleem mee hebben.

Dat blijkt uit de Nationale Pensioenenenquête 2012 van Delta Lloyd bij 1450 respondenten. 57 procent van de Belgen maakt zich veel zorgen over de financiële situatie tijdens zijn pensioen.

Toch is langer werken om het pensioensysteem betaalbaar te houden, weinig populair. Eén op de drie respondenten is niet bereid om tot zijn 65ste te werken, ook al beseffen negen op de tien dat ze daardoor een lager pensioen zullen krijgen.

Nagenoeg twee op de tien respondenten zijn wel 'bereid' tot hun 65ste aan de slag te blijven en nog eens drie op de tien willen dat 'zeker' doen.

De enquête wijst verder uit dat vooral arbeiders en ambtenaren van boven de vijftig negatief staan tegenover langer werken (ruim vijf op de tien). Ruim zes op de tien vijftigplussers en ruim vijf op de tien studenten hebben er geen problemen mee.

Populairdere oplossingen bij de respondenten om het pensioensysteem betaalbaar te houden, zijn onder meer activering van jongere werklozen, een aanvullend pensioen via de werkgever en een basispensioen opgebouwd door de overheid.

Driekwart van de bevolking vertrouwt er bovendien op dat het pensioen meer dan de helft zal uitmaken van het (toekomstige) gezinsinkomen na pensionering.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen