< Terug naar overzicht

Een op de drie Belgen mag thuiswerken

Bijna een op de drie Belgen mag van zijn baas thuiswerken. Een lange pendeltijd vermijden en tijdswinst zijn de belangrijkste redenen. Niettemin valt het op dat het aandeel bedienden dat aangeeft dat thuiswerken om praktische redenen niet mogelijk is, toch nog erg groot is.

Naar aanleiding van de Nationale thuiswerkdag op 20 september publiceert HR-dienstenverlener SD Worx cijfers uit de jaarlijkse bevraging bij 2500 Belgische werknemers. Daaruit blijkt dat ongeveer één op drie (30 procent) zegt te mogen thuiswerken. Daarmee scoort België beter dan Frankrijk (23 procent) en Oostenrijk (25 procent) en zitten we op dezelfde lijn als het VK (30 procent) en Duitsland (31 procent). Enkel Nederland doet beter met vier op de tien medewerkers die mogen thuiswerken. 

Bovendien zijn zes op de tien van degene die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, blij dat ze dat kunnen doen. Toch zegt 12 procent dat ze geen interesse hebben in telewerken, bijvoorbeeld omdat ze het niet fijn vinden, dicht bij het werk wonen of omdat het praktisch niet mogelijk is.  

Vooral medewerkers die lang onderweg zijn naar het werk, zijn tevreden met de mogelijkheden om thuis te werken. Zij maken er dan ook vaak gebruik van. Ongeveer de helft van wie langer dan anderhalfuur per dag onderweg is, doet het een of meerdere dagen per week.  

Toch is telewerken niet voor iedereen toegelaten door de werkgever. Van hen die het niet aangeboden krijgen, vindt 22 procent dat jammer, 9 procent heeft geen interesse en 69 procent geeft aan dat het voor de job praktisch niet mogelijk is. Zoals verwacht ligt dat laatste cijfer bij arbeiders (91 procent) hoger dan bij bedienden (56 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen