< Terug naar overzicht

Een minder gekwalificeerde kandidaat doet beter zijn best

In een experiment wordt aangetoond dat het beter is minder gekwalificeerde kandidaten aan te nemen. Zij doen immers beter hun best als compensatie voor hun tekortkomingen.

In een onderzoekspaper van de Friedrich Schiller University en het Max Planck Institute of Economics wordt gesteld dat het wel eens beter zou kunnen zijn om een minder goede kandidaat aan te nemen in plaats van een toptalent.

De redenering is dat de minder goede kandidaat zijn stinkende best zal doen, omdat hij dat als een verplichting ziet voor de manager die hem aangeworven heeft. Een beter gekwalificeerde kandidaat vindt dat hij de baan verdient en doet wat minder zijn best.

In de onderzoekspaper 'Mediocrity and Induced Reciprocity' wordt een experiment beschreven waarbij een directeur uit twee kandidaten kiest. Eén van deze kandidaten gaat tegen betaling een taak uitvoeren.

Vooraf wordt vastgesteld hoe goed iemand is in een bepaalde taak. Na de keuze wordt ook vastgesteld hoe goed de taak wordt uitgevoerd. De directeur stuurt een e-mail naar de kandidaat waarin gesteld wordt of de gekozen persoon de meest gekwalificeerde voor de taak is of niet.

In het experiment doet de persoon met de minste kwalificaties extra zijn best om tekortkomingen te compenseren. De onderzoekers noemen dit wederkerigheid. Kandidaten die voelen dat ze minder recht hebben op een functie, compenseren daarvoor als dat door de manager wordt aangewakkerd.

In het experiment kozen directeurs in 30 procent van de gevallen voor de minder gekwalificeerde kandidaten. Deze 'ondergekwalificeerde' kandidaten stopten 50 procent meer inspanning in hun werk dan beter gekwalificeerde kandidaten. Zij compenseerden daarmee hun tekortkomingen, terwijl beter gekwalificeerde kandidaten het rustig aan deden. Uiteindelijk bleken minder gekwalificeerde kandidaten 40 procent beter te presteren dan de beter gekwalificeerde kandidaten.

Als de minder gekwalificeerde kandidaat niet werd gemeld dat hij de mindere kandidaat was, deed hij niet extra zijn best.

De conclusie van het onderzoek is dat het raadzaam kan zijn minder gekwalificeerde kandidaten aan te nemen. Op voorwaarde echter dat de manager de kandidaat dan wel duidelijk maakt dat hij de kandidaat de kans gunt, ondanks de mindere kwalificaties.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen