< Terug naar overzicht

Eén gepensioneerde per twee werkenden in 2060

In 2060 telt België één gepensioneerde per twee werkenden. Vandaag zijn er nog drie à vier werkenden per gepensioneerde.

Dat blijkt uit een nieuwe projectie van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Tot ongeveer 2040 blijft het aantal gepensioneerden sterk stijgen, daarna begint het dalende geboortecijfer van de jaren zeventig en tachtig te spelen. De uitgaven voor de pensioenen, die de jongste vier jaar al met bijna vijf miljard de hoogte in schoten, zullen alleszins tot dan aanzienlijk blijven toenemen.

Uit de kerncijfers 2012 van Sociale Zekerheid blijkt bovendien dat het aantal werklozen met een bedrijfstoeslag (het vroegere brugpension) is gedaald van 119.899 in 2011 tot 115.734 in 2012. De voorbije vier jaar daalde het aantal werklozen jonger dan 60 jaar die een bedrijfstoeslag krijgen met 20 procent.

Een andere opvallende statistiek in het jaarverslag van de FOD is de stijging van het aantal personen met een invaliditeitsuitkering, van 264.668 in 2009 tot 304.452 in 2012. “Een gevolg van het feit dat we langer werken en van de grote toename van het aantal depressies. Bijna een derde van de personen met een invaliditeitsuitkering krijgt die omwille van psychische problemen”, zegt Jan Bertels, directeur-generaal sociaal beleid bij de FOD Sociale Zekerheid.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen