< Terug naar overzicht

Een diploma werkt

Het belang van een diploma op de arbeidsmarkt kan moeilijk overschat worden. In de derde editie van ‘VDAB Ontcijfert’ wordt het hemelsbreed verschil tussen wel of niet gediplomeerd uit de doeken gedaan.

Laaggeschoolde werkzoekenden vinden minder gemakkelijk een nieuwe job dan hoger geschoolde werkzoekenden. Vooral bij jongeren betekent het hebben van een diploma een immens verschil. ‘VDAB Ontcijfert’ volgde alle werkzoekenden die zich in januari 2006 bij de VDAB inschreven en ging na of ze in juni en december 2006 aan het werk waren. Dit zet de samenhang tussen het initieel opleidingsniveau en de kansen op de arbeidsmarkt nogmaals in de verf.

Van de 20.439 werkzoekenden die zich in de loop van januari 2006 als werkzoekende (her)inschreven bij de VDAB had 44% geen diploma secundair onderwijs. Gemiddeld was tegen december 2006 ongeveer de helft van de groep werkzoekenden (opnieuw) aan het werk. Bij de hooggeschoolden liep het aandeel werkzoekenden dat in december aan de slag was op tot bijna zes op tien, bij de laaggeschoolden telden we er amper vier op tien.

Een tweede opvallende vaststelling: het eerste halfjaar werkloosheid is cruciaal om de band met de arbeidsmarkt niet te verliezen. Het merendeel van de uitstroom naar werk gebeurt tijdens de eerste zes maand. Bij jongeren, zeker bij laaggeschoolde jongeren, is de terugval in de werkloosheid groter dan de bijkomende uitstroom en ligt het aandeel werkenden in december 2006 bijgevolg lager dan in juni 2006. Deze laaggeschoolde jongeren maken immers hun herintrede op de arbeidsmarkt via een tijdelijke job of een uitzendopdracht en lopen hierdoor meer risico om na afloop van het contract terug in de werkloosheid te belanden.

Voor veel laaggeschoolden komt het gebrek aan een diploma secundair onderwijs bovenop een andere handicap in de zoektocht naar werk. Zo geraken laaggeschoolde vrouwen minder snel aan een baan dan laaggeschoolde mannen. Blijkbaar kan een hoger opleidingsniveau de beperktere kansen op werk voor vrouwen compenseren: bij werkzoekenden met diploma is er nauwelijks een verschil tussen mannen en vrouwen. Jongere en vooral oudere laaggeschoolden hebben het moeilijk een baan te vinden. Bij jongeren is het gebrek aan diploma de doorslaggevende factor, bij de ouderen moeten we de oorzaak eerder bij de leeftijd zoeken.

Allochtonen hebben een uitgesproken beperktere kans op uitstroom naar werk. Bovendien is niet het diploma de oorzaak. Van de laaggeschoolde allochtonen die zich in januari 2006 inschreven was eind december 36,3% aan het werk. Maar bij de allochtonen die wel een diploma secundair of hoger onderwijs behaalden, lag de uitstroom naar werk nauwelijks twee procentpunten hoger.


Meer lezen? Surf naar 
VDAB ontcijfert.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen