< Terug naar overzicht

Een dag per week werken is genoeg voor de mentale gezondheid

Betaald werk heeft een positieve invloed op het mentaal welzijn en de levenstevredenheid. Onderzoekers van de Univeristy of Salford (Manchester, UK) gingen na hoeveel uren iemand betaald werk moet uitvoeren opdat er sprake zou zijn van dit positieve effect. Acht uren, zo blijkt. Meer zelfs, meer uren werken bevordert de mentale gezondheid niet nog meer.

Wanneer mensen de overstap maken van werkloosheid of thuisblijven voor de kinderen naar acht uren of minder per week betaald werk, daalt de kans op mentale gezondheidsproblemen met gemiddeld 30 procent. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Salford. Onderzoekers gingen na wat het effect is van wijzingen van het aantal uren betaald werk op de mentale gezondheid en levenstevredenheid bij meer dan 70.000 Britten die tussen 2009 en 2018 meer of minder uren werkten.

Het onderzoek toont ook aan dat langer werken dan acht uren per week geen extra boost geeft aan iemands mentale gezondheid. Een voltijds werkregime van 38 of 40 uren draagt niet significant meer bij tot een betere mentale gezondheid. Anders gezegd: acht uren betaald werk of één dag per week werken, is de meest effectieve dosis om de voordelen van ervan op het vlak van mentale gezondheid te ervaren.

Daarnaast leert het onderzoek dat mannen een stijging rapporteren van hun levenstevredenheid met ongeveer 30 procent als ze acht uren betaald werk uitvoeren. Bij vrouwen gebeurt dat pas bij 20 uren betaald werk.

Dit is een belangrijke bevinding, zeggen de onderzoekers, zeker in het licht van de voortschrijdende automatisatie en digitalisering waardoor big data, artificiële intelligentie en robotten meer en meer werk overnemen van mensen. Ze pleiten er dan ook voor om het werk te herverdelen.

Bron: https://www.salford.ac.uk/news/articles/2018/one-day-working-week-is-all-we-need-to-get-mental-health-benefits-of-work

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen