< Terug naar overzicht

Een bundel HR-instrumenten beter dan één instrument

Verschillende HR-instrumenten kunnen het best coherent gebruikt worden. Anders is het beter om helemaal niets te doen.

Dat blijkt uit onderzoek van Ferry Koster van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Het uitgangspunt is het idee dat wanneer je een bundel HR-instrumenten tegelijk inzet, dat beter werkt dan wanneer je maar één instrument inzet.

De onderzoeker keek naar twee dimensies: de mate van autonomie en het benutten van de vaardigheden van de werknemer. Hij onderzocht het effect daarvan op de betrokkenheid en inspanning van mensen.

Betrokkenheid


Als werknemers meer autonomie hebben en er meer gebruik wordt gemaakt van hun vaardigheden, zijn ze meer betrokken bij het bedrijf. Als je ze consistent gebruikt, dan versterken ze elkaar.

Dat betekent echter ook dat als je ze niet consistent gebruikt, het veel minder of zelfs niet werkt. Je geeft dan immers een onduidelijke boodschap af. Je creëert dan een verwachting en lost die niet in. Dat is, bijvoorbeeld, het geval wanneer je vrijheid stimuleert, maar nog wel veel blijft controleren. Mensen kunnen dat ervaren als een schending van het psychologisch contract.’

Wat als het consistent inzetten van verschillende instrumenten niet mogelijk is? Dan doe je het maar niet. Het heeft dan geen of zelfs een negatief effect. “Wanneer je een beperkt budget hebt en vijf mogelijke HR-instrumenten, zou ik adviseren om ze alle vijf een beetje te doen, in plaats van één goed. Dat is dan een consistent verhaal, al is het op een minder hoog niveau dan gewenst”, adviseert Koster.

Inspanning


Als het gaat om inspanning, is een ander beeld te zien. Meer een beroep doen op vaardigheden zorgt voor een hogere inspanning, maar meer autonomie in het werk leidt tot minder inspanning op de werkvloer. “Al kan dat ook komen doordat mensen minder ervaren dat ze zich te hoeven inspannen, omdat ze het werk beter zelf kunnen regelen en plannen.”

Het gecombineerde effect is echter heel sterk: “Wanneer je zowel autonomie stimuleert als een groot beroep doet op de vaardigheden van mensen, dan gaan mensen zich hard inspannen voor het bedrijf. Het negatieve effect van de autonomie verdwijnt helemaal. Opnieuw een pleidooi dus voor het consistente gebruik van HR-instrumenten.”

Dergelijk onderzoek was al wel eens op organisatieniveau gedaan. Koster deed het voor het eerst op individueel niveau. Het gaat om internationaal vergelijkend onderzoek in 26 landen en verschijnt binnenkort in het International Journal of Human Resource Management.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen