< Terug naar overzicht

Een betaalde Vlaamse feestdag?

De N-VA dient een nieuw wetsvoorstel in om van de Vlaamse feestdag ook een betaalde feestdag te maken. Ditmaal zou het voorstel wel de steun krijgen van de werkgeversorganisaties.

Het gaat om een consensusvoorstel, dat ook al tijdens de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen circuleerde. Daarbij wordt het aantal officiële feestdagen verhoogd van tien naar elf. Daardoor krijgen alle werknemers vrijaf op de feestdag van hun gemeenschap. De Vlamingen dus op 11 juli, de Walen op 27 september en de Duitstaligen op 15 november. Om te vermijden dat die extra feestdag een te dure grap wordt voor de werkgevers, wordt de eerste feestdag die op een zondag valt dan niet meer gecompenseerd.

Steun


Het voorstel krijgt ditmaal wel de steun van de werkgevers, die zich lang tegen de invoering van 11 juli als betaalde feestdag hebben verzet. Mogelijk is er een verband met de overkomst van ex-Voka-topman Philippe Muyters, die Vlaams minister voor N-VA is geworden.
De N-VA krijgt de steun van de Vlaamse overheid en rekent ook federaal op een ruime meerderheid. Maar een akkoord met de Franstalige partijen is er nog niet. De N-VA wil het thema aankaarten op het Overlegcomité van de verschillende regeringen.
Ook met de sociale partners is er nog geen akkoord. De vakbonden stonden tot nu toe weigerachtig tegenover het voorstel.

Wat in Brussel?


Voorts kan men zich afvragen wat er in Brusselse bedrijven en organisaties moet gebeuren wanneer Vlaamse en Waalse personeelsleden afzonderlijk een feestdag vieren. Moeten die werkgevers dan een dag meer de deuren sluiten omwille van onderbemanning?

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen