< Terug naar overzicht

EDUCAM zet vol in op e-mobiliteit

De werkwijzen en de aanknopingspunten van technici die aan conventionele voertuigen werken, zijn niet zomaar bruikbaar voor werkzaamheden aan hybride en elektrische voertuigen. Vandaar dat EDUCAM, het kenniscentrum van de autosector, het voortouw nam om de medewerkers in de sector op te leiden en voor te bereiden op elektrische aandrijvingen en om ze ook te certificeren.

Een eerste luik beklemtoonde het veiligheidsaspect en zorgde ervoor dat garagemedewerkers de elektrische systemen in deze voertuigen herkenden en veilig leerden aan- en af te schakelen. Het tweede luik bestond uit een traject over het stellen van een diagnose en het verrichten van herstellingen. Ondertussen werd deze opleiding uitgebreid naar de hybride vrachtvoertuigen.

Ook bedrijven stapten mee in het deze dynamiek, want ruim 70 procent van de gecertificeerde technici zijn werkzaam in de autosector. Uit hun positieve reactie blijkt bovendien dat ze bereid zijn te investeren in de toekomst. Daarnaast gelooft ook de schoolgaande jeugd, voornamelijk laastejaarsstudenten in HEV-opleidingen.

Vervolgmodules zijn nu al in de maak om de kennis van de gecertificeerden op peil te houden.

Verder voorbereiden op e-mobiliteit

De opkomst van elektrisch rijden brengt een antwoord op milieu- en energievragen, én creëert werkgelegenheid. De sector investeert dan ook steeds enthousiaster in hybride en elektrische voertuigen.

Het is echter niet alleen een kwestie van technische opleidingen. Hybride en elektrische voertuigen vergen een voldoende uitgebouwde laadinfrastructuur. Alleen zo verdwijnt de grootste rem op het succes van deze voertuigen: de angst om zonder stroom te vallen. TRAXIO en FEBIAC ijveren voor voldoende laadpunten in Vlaanderen.

Naast het bepleiten van een krachtdadig beleid bij onze politici, staat het informeren over thuisladen centraal. Dat gaat van de kennis over de elektrische installatie thuis om veilig en prijsbewust te kunnen laden, tot de fiscaliteit, de ‘total cost of use’, de laadkabels en stekkers, de laadmodi, de huisbatterij, de slimme meter of ‘wallbox’, en voor sommige bedrijfswagenrijders de split-billingmogelijkheden. Kortom, garagebedrijven moeten de klant maximaal 'ontzorgen' door drempels weg te nemen. Ook op dat gebied staat EDUCAM klaar met een gepaste opleiding.

Bron: EDUCAM (educam.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen