< Terug naar overzicht

EDUCAM reikt sectorale certificaten uit aan meer dan 1000 jongeren

In november werden voor de 13de keer ‘de sectorale certificaten voor het beroep’ uitgereikt door EDUCAM. Dit initiatief door én voor de autosector bewijst dat jongeren een inspanning willen leveren om tegemoet te komen aan de steeds hoger wordende eisen van de arbeidsmarkt.

Als kennis- en opleidingscentrum van de autosector en de aanverwante sectoren heeft EDUCAM de taak ervoor te zorgen dat de verschillende sectoren over voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikken. Door hun talenten te stimuleren en hen aan te moedigen om opleiding te volgen over de recentste technieken, kunnen jongeren vlotter in het beroepsleven stappen. De techniek evolueert immers razendsnel en de introductie van de hybride en elektrische auto’s beïnvloedt het niveau van de opleidingen. Dat elektriciteit en elektronica in alle domeinen aan belang winnen, vormt een aanvullende uitdaging voor de autosector. In het kader van het project ‘Elektrotechniek powered by Febiac’ werden de sectorale proeven ‘basiselektriciteit’ in 2013 voor de eerste maal georganiseerd. Dit project kende snel veel succes door de nood aan een grondige basiskennis van deze materie.

Ondanks het succes van dit project, stagneert echter het aantal deelnemende scholen. Bovendien ligt het slaagpercentage voor deze proeven lager in vergelijking met de andere. De certificering is mogelijk voor jongeren die een opleiding volgen als:

  • onderhoudsmecanicien
  • polyvalent mecanicien
  • onderhouds- en autodiagnosetechnicus
  • koetswerkberoepen: voorbewerker en spuiter

Waardevol op de arbeidsmarkt

Het  certificaat heeft een grote waarde op de steeds evoluerende arbeidsmarkt en betekent een extra troef in de zoektocht naar een baan. Er is zelfs aangetoond dat kandidaten via de sectorale certificering sneller doorstromen naar een hoger gekwalificeerde baan.

Sinds de invoering van de proeven hebben meer dan 7000 kandidaten een proef afgelegd. Meer dan één op de drie (2370 personen) behaalden inmiddels een sectoraal certificaat.

Nieuwe partners

De sectorale certificering van EDUCAM wordt georganiseerd in samenwerking met het alternerend leren (SYNTRA Vlaanderen, IFAPME, SFPME, IAWM) en het onderwijs van de Franse Gemeenschap.

Dit jaar kunnen voor het eerst ook werkzoekenden deelnemen aan de proeven. FOREM heeft de eerste proeven voor polyvalent mecanicien georganiseerd. BRUFOR zal volgen en ook de VDAB heeft een pilootproject gepland voor volgend jaar.

Afstandsleren via eigen e-learningplatform

Omdat afstandsleren in de autosector permanent aan belang wint, heeft EDUCAM een eigen e-learningplatform gestalte gegeven: autowebtraining.be. Vandaag zijn op dit platform al 20 opleidingsmodules beschikbaar. Op die manier worden de opleidingsinstellingen een flexibele oplossing aangereikt waarmee kennis en kunde verworven kunnen worden in een wereld die steeds sterker gedigitaliseerd is.

Bron: EDUCAM (educam.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen