< Terug naar overzicht

Economische werkloosheid stijgt opnieuw

De tijdelijke economische werkloosheid bij arbeiders klokte voor 2019 af op 0,95 procent. Dat is het hoogste peil van de jongste vier jaar. Opmerkelijk is dat die stijging zich vooral voordeed in de grootste bedrijven. De stijging van de economische werkloosheid is een gevolg van de vertraging van de Belgische economische groei.

Tijdelijke economische werkloosheid is in 2019 met 50 procent gestegen, naar 0,95 procent versus 0,62 procent in 2018. Dat leert een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Elk kwartaal van 2019 kwam het economisch werkloosheidspercentage al hoger uit dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Heel verrassend is de stijging niet: de economische werkloosheid was in 2018 immers naar een historisch dieptepunt gezakt, wat meteen ook betekende dat er nog nauwelijks rek zat op de arbeidsmarkt. Maar de tijdelijke werkloosheid steeg het afgelopen jaar meteen tot het hoogste niveau van de voorbije vier jaar.

Hoewel grote bedrijven (meer dan 200 werknemers) klassiek minder economische werkloosheid laten noteren dan kleine, deed in 2019 de stijging zich precies voor in de grote bedrijven. Zij grepen meer dan de voorbije jaren terug naar het systeem van economische werkloosheid omdat ze niet iedereen die ze in dienst hebben voldoende ingezet kregen. Ook de stagnatie van de economische groei op de internationale markten heeft een invloed op de grote bedrijven in België.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen