< Terug naar overzicht

Economische relance wordt bevestigd: gemiddeld 2,4 dagen economische werkloosheid per jaar

3,6 dagen economische werkloosheid per jaar in Wallonië, 2,9 dagen in Vlaanderen en in Brussel slechts een halve dag op jaarbasis. Hiermee wordt vooral de economische relance bevestigd, die ook al in deze periode vorig jaar bleek ingezet. De algemene daling manifesteert zich in zowel kleine als grote ondernemingen.

7,37 procent van alle arbeiders in Wallonië en 6,69 procent in Vlaanderen krijgen met economische werkloosheid te maken. In Brussel werden in het eerste kwartaal van 2017 slechts 1,27 procent van de arbeiders tijdelijk werkloos gesteld wegens economische redenen. Ook het totale aantal dagen economische werkloosheid blijft laag in verhouding tot het aantal werkbare dagen, met 1,55 procent voor Wallonië, 1,27 procent voor Vlaanderen en amper 0,28 procent voor Brussel. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van 2017 van HR-dienstengroep Acerta.

Enkel confectie en textiel hinken achterop

Bekijken we de grootste sectoren, dan zien we dat ze nagenoeg allemaal profiteren van een verbetering van het economische klimaat en dat er een algemene daling is van de economische werkloosheid. In de metaalsector gaat de daling versus de werkbare dagen van 2,17 procent naar 2,11 procent. In de voedingsnijverheid zelfs van 2,18 procent naar 1,69 procent, een daling met 27 procent. De transportsector doet 10 procent beter dan in dezelfde periode vorig jaar. De bouw doet zelfs 20 procent beter en gaat van 2,53 procent naar 2,03 procent.

In de confectie- en de textielsector stijgt echter het aantal dagen dat arbeiders economisch werkloos zijn. Zij noteren meer economische werkloosheid in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van 2016, een stijging van respectievelijk 28 procent en zelfs 63 procent. Van de werkbare dagen in de confectie gaat 5,89 procent verloren aan economische werkloosheid, in de textielsector is dat 7,21 procent. Speelt de nakende brexit hier nu al een rol?

Grote én kleine ondernemingen

De algemene daling manifesteert zich in alle formaten van bedrijven. De economische werkloosheid is het laagste in de grote ondernemingen vanaf 500 werknemers. Maar mooi om te zien is toch ook dat de kleinere ondernemingen, tot 50 werknemers, het goed doen én de dalende trend volgen. Ook dat is van belang, want dit segment is een belangrijke tewerkstellingspartner in België.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen