< Terug naar overzicht

Economische onzekerheid weegt op aanwervingen

Belgische werkgevers blijven aanwerven tijdens het eerste kwartaal van 2012. Maar de economische onzekerheid maakt hen behoedzamer.

Dat blijkt uit de recente cijfers van de Manpower Barometer. Uit de antwoorden van 750 werkgevers blijkt dat 6 procent van plan is om medewerkers aan te werven in de eerste drie maanden van volgend jaar. Drie procent overweegt mensen te ontslaan. 88 procent houdt het op een status-quo.

De tewerkstellingsvooruitzichten blijven positief in de drie regio’s. Maar net zoals vorig kwartaal, zijn de Vlaamse werkgevers behoedzamer dan hun Waalse en Brusselse collega’s. Op jaarbasis daalt de tewerkstellingsprognose in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel gaat ze vooruit.

De bouwsector en de sector transport en logistiek zijn optimistisch. 20 procent van de bedrijven uit de bouwnijverheid verwacht mensen te zullen aanwerven tussen nu en eind maart 2012. In de transport en logistieke sector is dat 13 procent. In de sectoren elektriciteit/gas/water en landbouw/visserij vallen de aanwervingen helemaal stil.

“Belgische werkgevers hebben nog vertrouwen en hun vooruitzichten blijven in lijn met het vorige kwartaal. Toch houden ze hun adem in. Niemand kan immers vandaag voorspellen wat de reële impact zal zijn van de recente begrotingsmaatregelen van de nieuwe federale regering”, becommentarieert Philippe Lacroix, managing director van Manpower België-Luxemburg.

Ook wereldwijd worden werkgevers behoedzamer. In 30 van de 41 landen in de studie dalen de rekruteringsintenties in vergelijking met het vorige kwartaal. India, Brazilië en Taiwan hebben de sterkste tewerkstellingsvooruitzichten. Maar ook uit de Verenigde Staten en Japan komen er positieve signalen. In China dalen de rekruteringsintenties sterk. Al worden er nog steeds mensen aangeworven, maar fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven de vooruitzichten eveneens somber.

Bron: Manpower

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen