< Terug naar overzicht

Economische migratie is realiteit

Volgens de federale regering is een actieve politiek van economische migratie nodig om het tekort aan kandidaat-werkenden op onze arbeidsmarkt weg te werken en de knelpuntenberoepen in te vullen. In realiteit bestaat er al een grote instroom van buitenlandse werkkrachten: dit jaar zijn al ruim 200.000 buitenlanders naar ons land afgezakt om hier te werken.

200.000 buitenlanders kwamen het afgelopen jaar naar België om te werken. 'Zwartwerkers' zijn daarbij niet meegeteld. Dit blijkt uit de meest recente cijfers over het toegekende aantal arbeidskaarten aan buitenlanders en uit de databank Limosa, waar bedrijven moeten melden hoeveel (vanuit het buitenland) gedetacheerde werknemers ze in dienst hebben.

Records


Het aantal uitgereikte arbeidskaarten is de voorbije jaren spectaculair gestegen. Tot in 2003 ging het om nauwelijks 6000 vergunningen per jaar. Drie jaar geleden, in 2005, waren het er al 39.000. Vorig jaar werd een piek gehaald van 65.000, waarvan bijna 44.000 in Vlaanderen.
Het is duidelijk dat dit jaar nieuwe records gehaald worden. In de eerste negen maanden van 2008 werden al 56.335 arbeidskaarten aan buitenlanders uitgereikt, waarvan 41.625 in Vlaanderen. Dat zijn er 6260 per maand, of 15 procent meer dan het maandgemiddelde uit 2007.

Nieuwe EU-landen


Voor de grote meerderheid (64%) gaat het in Vlaanderen om seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw. De anderen komen vooral terecht in de bouw (bijna 10%), de transport- en de voedingsnijverheid. Meer dan de helft (in Vlaanderen 26.788) is afkomstig uit de nieuwe EU-landen, zeg maar uit Polen.
Daarnaast hebben de Belgische bedrijven in de eerste negen maanden van dit jaar al 145.834 'gedetacheerde' buitenlanders in dienst gehad en werden bij de overheidsdienst Limosa 12.392 (vanuit het buitenland) gedetacheerde zelfstandigen aangemeld.
Daarbij gaat het evenzeer om inwoners uit de buurlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland), als om personen uit Polen, Roemenië of Portugal (met vooral genaturaliseerde Brazilianen).

Bron: De Standaard


HR Square besteedt ruimschoots aandacht aan de problematiek van economische migratie.

Minister Annemie Turtelboom legt in HR Square nr. 59 van oktober 2008 uit waarom ze een gedreven pleitbezorger is van economische migratie. Waarom en hoe? Zie dit bericht..

Tijdens de HR Square November Conference ‘De Grote Trek – Werk en werknemers in beweging’ van 20 tot 22 november in Avignon leert u alles (of toch bijna) over de mogelijkheden en beperkingen van een internationale benadering van uw investeringen in personeel. Minister Turtelboom doet er haar plannen uit de doeken, en u kunt in debat gaan met topsprekers uit het wetenschappelijke, juridische en HR-veld. Alle info staat op deze pagina of op deze website .

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen