< Terug naar overzicht

Economische criminaliteit: voor 37 procent gepleegd door eigen medewerkers

Fraude en economische criminaliteit blijven op een recordhoogte, met meer impact op bedrijven dan ooit. Bijna de helft van de deelnemers aan internationale enquête meldt dat het bedrijf de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met fraude, het op een na hoogste gemeld niveau van incidenten. Vooral cybercriminaliteit baart bedrijven zorgen.

Economische criminaliteit berokkent steeds meer schade aan bedrijven, zo blijkt uit de tweejaarlijkse Global Economic Crime and Fraud Survey (GECS) van PwC. Fraude door klanten (35 procent) en cybercriminaliteit (34 procent) staan bovenaan de lijst staan van alle misdrijven die worden gepleegd. Ook verduistering van activa blijft een plaag.

Het probleem werd al aangekaart in de 2020 CEO Survey waaruit bleek dat 71 procent van de Belgische CEO's cyberaanvallen zien als een bedreiging voor de groeivooruitzichten van hun organisatie. Drie op tien zijn zelfs 'extreem bezorgd' over cyberdreigingen.

Interne en externe daders

Fraude en economische criminaliteit treffen bedrijven vanuit alle hoeken: de dader kan intern of extern zijn en in veel gevallen is er sprake van onderlinge samenwerking. Volgens de 39 procent van de respondenten van de PwC-studie waren externe daders de voornaamste oorzaak van de economische delicten. Een op vijf respondenten noemde verkopers of leveranciers als de bron van externe fraude. En 13 procent gaf aan meer dan 45,8 miljoen euro (50 miljoen dollar) te hebben verloren. Mededingingszaken, handel met voorkennis, belastingfraude, het witwassen van geld en omkoping en corruptie staan in de top vijf van de fraudegevallen wat betreft directe verliezen. Aanzienlijke kosten van de sanering komen daar soms nog eens bovenop

In 37 procent van de gevallen was de dader intern te vinden, vooral bij het middenkader (34 procent), operationeel personeel (31 procent) en senior management (26 procent).

Bron: PwC

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen