< Terug naar overzicht

Ecocheques worden nettovergoeding

Vanaf januari volgend jaar zullen de populaire ecocheques vervangen worden een nettovergoeding, rechtstreeks op de rekening. Werkgevers behouden daarbij hun fiscale voordeel, werknemers hun extra koopkracht.

Sinds 2009 hebben werkgevers de mogelijkheid om hun personeel te belonen met ecocheques. De vouchers werden in het leven geroepen om werknemers extra koopkracht te geven en om de aankoop van duurzame en ecologische producten te stimuleren. Ze zijn vrij populair: liefst 1,45 miljoen Belgen ontvangen ze. Voor werkgevers is het een goedkope manier om de medewerkers een extraatje te gunnen (tot 250 euro per jaar), want ze moeten er geen belastingen of sociale lasten op betalen.

Exact dezelfde waarde

De vier regeringspartijen hebben nu een wetsvoorstel ingediend om de ecocheque te vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort. “Die ecovergoeding zal evenzeer parafiscaal zijn vrijgesteld en exact dezelfde waarde hebben als de ecocheques”, benadrukt N-VA-Kamerlid Zuhal Demir.

“Niemand hoeft dus te vrezen voor loonverlies, omdat de werkgever de vergoeding niet langer fiscaal voordelig zou vinden”, vult Open VLD-collega Egbert Lachaert aan. “Werknemers behouden hun koopkracht, werkgevers hun lastenverlaging, vat Stefaan Vercamer (CD&V) samen.

Vaarwel rompslomp

Het afscheid van de ecocheques in 2018 is vooral te wijten aan enkele hardnekkige nadelen. Zo brachten ze heel wat rompslomp en kosten met zich mee. Werkgevers betalen administratieve kosten op de toekenning en bedeling ervan. Handelaars die ze aanvaarden, betalen hoge commissies aan de uitgiftebedrijven (zoals Sodexo of Edenred).

Bovendien weten veel mensen niet welke producten ze met de cheques kunnen kopen. Op die manier vervielen heel wat cheques zonder ooit te zijn uitgegeven. Daarnaast kan je ook vandaag al vaak bepaalde elektronicaproducten kopen met een ecocheque, de link met ecologie of duurzaamheid is soms helemaal weg.

Wat met de maaltijdcheques?

De Vlaamse regeringspartijen willen graag nog een stap verder gaan en ook de maaltijdcheques vervangen door een nettovergoeding, maar daarvoor is het water met de MR nog veel te diep.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen