< Terug naar overzicht

Ecocheques binnenkort ook voor herstellingen en onderhoud

Vanaf 1 maart kunnen met ecocheques opnieuw wat meer zaken betaald worden. Het gebruik wordt uitgebreid naar herstelling en onderhoud van de ecologische producten die je met ecocheques kan kopen. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad (NAR).

De lijst van ecochequeproducten focuste tot nu toe grotendeels op de aankoop en plaatsing van milieuvriendelijke producten. Vanaf maart wordt dat uitgebreid met het onderhoud en de herstelling ervan. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonnepanelen, hoogrendementsketels, fietsen, energiemeters, roetfilters en lpg-installaties, zo blijkt uit de cao die in de NAR gesloten werd.

“Het feit dat ecocheques kunnen dienen voor de betaling van onderhoud en herstelling van producten die eerder al met ecocheques aangekocht konden worden, draagt ertoe bij dat milieuvriendelijke producten zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden en voorkomt dus dat ze vroegtijdig worden afgedankt. Bovendien kan daarmee ook het verouderingsproces worden tegengehouden”, duiden de sociale partners.

Bovendien is de uitbreiding ook goed voor de binnenlandse arbeidsmarkt. Weinig producten van de ecochequelijst worden in België geproduceerd, maar het onderhoud en de herstelling gebeurt wel door Belgische werknemers.

De uitbreiding kadert in een tussentijdse evaluatie van de ecochequelijst, waarbij er alleen producten kunnen worden toegevoegd. Om de twee jaar is er wel een fundamentele wijziging van de lijst mogelijk. De volgende is eind dit jaar gepland.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen