< Terug naar overzicht

ECB roept op tot loonmatiging

De Europese Centrale Bank verwacht dat de economische groei in Europa de komende kwartalen zal versterken en verbreden. Toch schat ze het risico op inflatie op lange termijn eerder hoog in. De ECB benadrukt het belang van loonmatiging en roept de sociale partners op “hun verantwoordelijkheid hierin te nemen”.

Maandelijks geeft de Europese Centrale Bank een bulletin uit over de Europese economie. In haar laatste uitgave stelt ze dat de rente nog op een zeer laag niveau staat, maar dat de kans op inflatie in de lucht hangt. De economische groei blijft op korte termijn in evenwicht, maar zou kunnen afnemen door “een mogelijke stijging van de olieprijs en wereldwijde politieke problemen”.

Volgens Eurostat, het onderzoeksbureau van de ECB, kwam de inflatie in de eurozone in maart 2006 uit op 2,2% tegenover 2,3% in februari en 2,4% in januari. De bank verwacht dat de inflatie op korte termijn boven 2% zal blijven. De ECB doet een beroep op de sociale partners in de eurozone om hun verantwoordelijkheid te nemen in het loondebat. “In het verleden hebben gematigde loontrends geholpen om de landelijke inflatie te drukken en het is cruciaal dat de sociale partners hun verantwoordelijkheid blijven nemen”, klinkt het bij de bank. Op langere termijn denkt de ECB dat prijsontwikkelingen en indirecte belastingen de inflatie zullen doen toenemen. Een opwaartse koers kan ook ontstaan door de indirecte gevolgen van een olieprijsstijging.

De investeringsdrang zal naar verwachting sterk blijven dankzij gunstige financiële condities, aanhoudende toename van winsten en bedrijfsefficiëntie. De consumptie zal aandikken door ontwikkelingen in het besteedbaar inkomen en een verbetering van de arbeidsmarkt, zo voorspelt de Centrale Bank nog.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen