< Terug naar overzicht

Dure tewerkstellingsmaatregelen leveren weinig op

Het Vlaamse tewerkstellingsbeleid is duur en levert weinig resultaten op. De nadruk ligt daarbij vooral op jobcreatie in de social profit en de overheid. Slechts een beperkt deel van de steun gaat naar het bedrijfsleven.

Via het doelgroepenbeleid wordt geprobeerd om specifieke doelgroepen te laten integreren op de arbeidsmarkt. Momenteel telt Vlaanderen elf tewerkstellingsmaatregelen, maar door de staatshervorming komen daar in juli volgend jaar nog eens 23 instrumenten bij. Het budget voor tewerkstelling zal daardoor op Vlaams niveau stijgen van 800 miljoen naar 2,7 miljard euro.

Uit een onderzoek van Idea Consult blijken er heel wat pijnpunten in het huidige systeem. Zo is het huidige beleid in Vlaanderen vooral gericht op de creatie van tewerkstelling in de social profit en bij de overheid.

In 2011 spendeerde Vlaanderen 662 miljoen euro aan de creatie van tewerkstelling, zoals gesubsidieerde contracten bij lokale besturen (Gesco), mensen in een derde arbeidscircuit (DAC), beschutte en sociale werkplaatsen en mensen zonder werkervaring.

Maar dat leidt niet tot een doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt. Sommige mensen blijven in dat stelsel steken. Bij het Gesco-stelsel bedraagt de doorstroming niet meer dan 9 procent.

Ook gaat in Vlaanderen slechts 15 procent van het budget naar de privésector, voornamelijk naar maatregelen zoals de individuele beroepsopleiding, de Vlaamse ondersteuningspremie voor aanwerving van mensen met een handicap, invoegbedrijven en de premie 50+. Bovendien blijkt dat enkele stelsels zelfs duurder uitvallen dan de werkloosheidsuitkering.

“De staatshervorming geeft ons een unieke kans om ons arbeidsmarktbeleid efficiënter en effectiever te maken”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka. Zo pleit hij bij het doelgroepenbeleid voor een ‘terugkeer naar de basis’: tijdelijke en gedeeltelijke ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen