< Terug naar overzicht

Dumpen of (her)lezen? De Zwarte Zwaan

De Zwarte Zwaan? Dat is een razend spannend album van Suske en Wiske, een film met Natalie Portman, maar ook de titel van de bestseller van Nassim Nicholas Taleb. Ondertussen is dat boek dertien jaar oud en zijn er wel een paar zogenaamde Zwarte Zwanen gepasseerd. Is dit dan het moment om dit boek te (her)lezen?

De Zwarte Zwaan, met als ondertitel ‘De impact van het hoogst onwaarschijnlijke’, is het bekendste boek van de Libanees-Amerikaanse schrijver Nassim Nicholas Taleb. Het verscheen in 2007 als tweede boek in een reeks van vijf. Ondertussen is het vertaald in 41 talen en door The Sunday Times genoemd als een van de twaalf meest invloedrijke boeken van na de Tweede Wereldoorlog.

Professor Petra Andries (Centre for Entrepreneurship Research, UGent) doet onderzoek naar ondernemerschap, open innovatie en beslissingen nemen bij onzekerheid. “De Zwarte Zwaan is een speciaal geval”, zegt ze aan de telefoon. “Het is geen typisch managementboek met een resem modellen en aanbevelingen, maar het is ook geen wetenschappelijk werk in de traditionele zin van het woord. Taleb probeert de lezer met bestaande wetenschappelijke studies, denkoefeningen en anekdotes uit zijn dagelijkse leven te overtuigen van zijn ideeën. Soms op een vrij ongestructureerde manier maar dat neemt niet weg dat de ideeën interessant zijn.”

Wat staat er nu ook weer in het boek?

De Zwarte Zwaan uit de titel van het boek vindt zijn oorsprong in het aloude idee dat er geen zwarte zwanen bestaan, alleen witte. Dat was lange tijd een algemeen aanvaarde waarheid, tot er opeens zo’n zwarte zwaan werd gespot in Australië.

Wanneer Taleb het heeft over een Zwarte Zwaan gaat het over een zeer onverwachte gebeurtenis die de heersende consensus omgooit en grote impact heeft. In de Zwarte Zwaan-theorie moet een gebeurtenis aan drie voorwaarden voldoen om een Zwarte Zwaan te zijn: het gaat over een gebeurtenis (1) die totaal onverwacht is, een uitschieter die buiten de normale gang van zaken valt omdat er vooraf geen duidelijke aanwijzingen waren, (2) die heel grote gevolgen heeft en (3) waarvoor men achteraf een verklaring zoekt die de gebeurtenis begrijpelijk en voorspelbaar maakt. De Eerste Wereldoorlog is zo’n Zwarte Zwaan, net als de aanvallen van 11 september 2001 en de financieel-economische crisis van 2008. Of, de coronacrisis die we vandaag meemaken.

“De kernboodschap van het boek is dat het onmogelijk en zelfs gevaarlijk is om dergelijke gebeurtenissen te proberen voorspellen”, zegt Petra Andries. “Taleb maakt duidelijk dat doorsnee observaties uit het verleden ons niet in staat stellen om extreme gebeurtenissen te voorspellen.” Beter dan proberen te voorspellen, zo zegt Taleb, is het belangrijk een mate van robuustheid in te bouwen. Op die manier kunnen we de impact van de Zwarte Zwanen met negatieve gevolgen zo veel mogelijk beperken of minstens opvangen.

Wat is de waarde van het boek vandaag en loont het de moeite om het te herlezen?

...

Lees het vervolg in HR Square

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.

Hoe wordt u lid?

Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen