< Terug naar overzicht

Dubbel zoveel jongere werknemers vertrokken dit jaar al bij werkgever

Steeds meer jongeren nemen ontslag op eigen initiatief (47 procent) en veranderen van werkgever. In totaal vertrokken dit jaar al dubbel zoveel (+136 procent) jonge werknemers in vergelijking met vorig jaar. “Velen maken nu de switch van een job met meer praktische voordelen op korte termijn, naar een loopbaan die duurzaam is op lange termijn, met meer carrièremogelijkheden en flexibiliteit”, aldus Acerta.

De arbeidsmarkt is krap en jongeren onder de 25 jaar hebben dat geweten. 11 procent van alle arbeidscontracten van jongeren onder de 25 werden dit jaar al stopgezet. Dat is maar liefst 181 procent meer in vergelijking met voor corona. Bijna de helft (47 procent) neemt zelf ontslag. Dat percentage was de laatste vier jaar nog nooit zo hoog. Nog eens 36 procent stopt de arbeidsovereenkomst in wederzijds overleg. Om 17 procent van de gevallen ging het om een gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever.

Great Resignation?

“Een Great Resignation na corona: zoals in de Verenigde Staten het geval is, is bij ons nog niet gekomen”, vertelt Kathelijne Verboomen, arbeidsmarkt experte van Acerta Consult. “Maar bij de jongere werknemers op de arbeidsmarkt zien we momenteel wel een – zij het nog steeds beperkte – ontslaggolf. Het is niet onlogisch dat medewerkers van bepaalde bedrijven en sectoren andere oorden hebben opgezocht toen de impact van de pandemie duidelijk werd. In onze jaarlijkse spiegelbevraging bij werknemers kwam al naar voren dat 33% van de werknemers een carrièreswitch overweegt. Zeker jonge mensen, die nog een hele loopbaan voor zich hebben, denken dubbel na over de job die ze nu doen. Vooral nu bedrijven in de krappe arbeidsmarkt smeken om personeel en jongeren dus snel elders aan de slag kunnen.”

Verboomen raadt bedrijven die de war for talent willen winnen aan om in te zetten op een job met lange termijnperspectieven. “Biedt opleidingen en doorgroeimogelijkheden aan, maar heb ook aandacht voor (mentaal) welzijn en een goede balans tussen werk en privé.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen