< Terug naar overzicht

Dubbel zoveel discriminatie van zwangere vrouwen

Vorig jaar ontving het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen bijna dubbel zoveel klachten over discriminatie tegen zwangere vrouwen dan het jaar daarvoor. Sommige werkgevers ontslaan vrouwen die melden dat ze zwanger zijn, anderen laten vrouwen bij hun aanwerving beloven geen kind te krijgen in de daaropvolgende jaren.

Steeds meer zwangere vrouwen voelen zich gediscrimineerd op de werkvloer: het aantal klachten is vorig jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.
In 2008 heeft de juridische cel van het Instituut 176 dossiers behandeld die te maken hadden met allerlei vormen van discriminatie (op het werk, omtrent een echtscheiding, in de gezondheidszorg). 125 dossiers leidden daadwerkelijk tot een klacht. Dat is 25 procent meer ten opzichte van 2007.

Zwangere vrouwen ongewenst op het werk


Opvallend is dat steeds meer zwangere vrouwen zich gediscrimineerd voelen in hun job. Het gaat onder meer om vrouwen die melden dat ze ontslagen werden na een zwangerschap. Sommige werkgevers laten vrouwen bij hun aanwerving dan weer beloven dat ze geen kind zullen krijgen in de komende jaren. Het Instituut trok in 2008 met vier zaken naar de rechtbank. De uitspraken zijn nog hangende.

Nieuw onderzoek


Omdat het aantal klachten over zwangerschap maar blijft toenemen, heeft het Instituut een onderzoek besteld om de problematiek in kaart te brengen. “Momenteel ondervragen de onderzoekers 600 Vlaamse en Waalse vrouwen die tussen 1 april en 30 juni 2008 moeder zijn geworden. De Nederlandstalige interviews zijn net afgerond. We maken de resultaten eind december 2009 bekend”, vertelt Yassine Sbaiti van het Instituut aan de Concentra-kranten.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen