< Terug naar overzicht

Duaal leren voortaan ook voor bakkers, kinderbegeleiders en vrachtwagenchauffeurs

Het proefproject duaal leren breidt vanaf volgend schooljaar uit in een aantal scholen en bedrijven. Jongeren zullen in 19 extra studierichtingen de kans krijgen om in het proefproject ‘Schoolbank op de Werkplek’ te stappen. Het gaat onder meer om bakkers, kinderbegeleiders en vrachtwagenchauffeurs. Dat brengt het totaal aantal studierichtingen duaal leren op 26.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar meer dan nu leren op de werkvloer, op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden.

De focus ligt op arbeidsmarktrijpe jongeren, of jongeren die met een kleine module of voorbereidingstraject via het duaal leren hun onderwijskwalificatie kunnen halen. Indien dat niet haalbaar blijkt, krijgen jongeren een beroepskwalificatie of deelcertificaat.

Dit schooljaar was er het startschot van het proefproject ‘Schoolbank op de Werkbank’. Ruim 30 scholen nemen deel en de reacties zijn enthousiast, zowel van scholen als van ondernemingen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters breiden het proefproject volgend schooljaar in een aantal scholen en bedrijven uit met 19 studierichtingen. Het is een belangrijke stap met het oog op de brede invoering van dit leersysteem in heel Vlaanderen. De uitbreiding over de studierichtingen is gericht op Se-n-Se, specialisatiejaren en derde graad van de arbeidsmarktgerichte studierichtingen. Naast de nieuwe studierichtingen zal er op vraag van het Overlegplatform Duaal Leren ook voorzien worden in een beperkte uitbreiding van het aantal scholen voor de huidige proefstudierichtingen.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen