< Terug naar overzicht

Dringend pensioenhervorming nodig

Zonder gewijzigd beleid zullen de pensioenkosten in ons land tegen 2060 oplopen tot 16 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is de helft meer dan vandaag, stelt de Europese Commissie. Daarom buigt een commissie van experts zich over de pensioenen.

Het nog sterker vergrijzende Luxemburg buiten beschouwing gelaten, kijkt België aan tegen de meest beladen toekomst van de Europese Unie. Niet alleen het wettelijk pensioen is dringend aan nieuwe hervormingen toe, ook de 'tweede pensioenpijler' (aanvulling op het wettelijk pensioen) staat onder druk.

Vandaag telt België per gepensioneerde nog zo’n 2,5 actieve werknemers. In 2040 zijn dat er nog maar 1,5. Daardoor komt de financiering van ons pensioensysteem in gevaar.

Een commissie van twaalf experts zal concrete voorstellen formuleren om het Belgische pensioensysteem werkbaar te houden. Dat hebben minister van Pensioenen Alexander De Croo en minister van Kmo's en Zelfstandigen Sabine Laruelle hen opgedragen. Die voorstellen moeten al een impact hebben tussen 2020 en 2040.

De ‘Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040' zal onder ander bevolkt worden door voormalig SP.A-minister Frank Vandenbroucke en professor Bea Cantillon.

Bron: Het Laatste Nieuws/De Standaard/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen