< Terug naar overzicht

Drijfveren van de zelfstandige HRM

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar lanceerden we de HR Interim Managemt survey: een representatieve groep van 101 HR Interim Managers namen deel. We vroegen hen waarom ze precies freelancer zijn geworden.

Bijna 50 % van de HR Interim Managers gaven 'Onafhankelijkheid' als een belangrijke motivatie op om zelfstandige te worden. 'Afwisseling', 'Vrijheid' en 'Flexibiliteit' werden door 35 tot 45 % van hen vermeld.

15 % van de ondervraagden vermelden dat ze freelancer werden uit noodzaak, bijvoorbeeld na een herstructurering. 'Geld verdienen' werd verrassend door minder dan 5 % van de freelancers vermeld. Toch vinden we dit goed. Iedereen moet uiteraard betaald worden, maar we zagen in het verleden al freelancers die puur financieel gedreven waren, en we kunnen niet zeggen dat ze succesvol waren.

We waren ook verrast dat 'Work-Life Balance' door 99 % niet vermeld werd. In onze persoonlijke contacten zien we namelijk een redelijk grote groep die er bewust voor kiest om 2, 3 of 4 dagen per week te werken. Wellicht is deze motivator dan ook niet belangrijk genoeg vergeleken met andere wanneer mensen starten met hun bedrijf.

De leeftijd waarop men start als freelancer is belangrijk: 72 % van de HR Interim Managers start tussen de leeftijd van 35 en 49 jaar.

De voordelen van het beroep zijn 'Afwisseling' (bijna 60 %) en 'Onafhankelijkheid' (57 %). 30 tot 40 % gaven ook 'Vrijheid', 'Ervaring opdoen', 'Jobtevredenheid', 'Flexibiliteit' en 'Uitdagingen' als belangrijke voordelen aan.Voor 23% is het financiƫle aspect een voordeel. Opnieuw niet zo veel.

Het grootste nadeel van het zelfstandige HR-beroep is 'Onzekerheid' voor 47 % van de ondervraagden. Wellicht is dat ook de reden waarom het financiele aspect niet zo hoog scoort als voordeel: je verdient goed, maar je weet niet hoe lang dit duurt. 40 % vindt het moeilijk om vooruit te plannen. We zien in de praktijk inderdaad vaak dat vakanties tot een minimum worden herleid tijdens opdrachten, en dat men tijd tussen t'wee opdrachten door niet als vakantie beschouwt. 12 % maakt zich zorgen over een lager pensioen. 15 % ziet geen enkel nadeel aan het zelfstandigenstatuut.

84 % van de zelfstandige HR Manager zijn niet geĆÆnteresseerd om ooit nog in loondienst te gaan. Het bevestigt ons gevoel sinds jaren: het is een ingesteldheid! Zeg natuurlijk nooit nooit, maar het is duidelijk at het een keuze is, een volwaardige manier van werken.

Het volledige rapport kan u lezen op http://bit.ly/OqTxtJ.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen