< Terug naar overzicht

Driekwart van werknemers houdt huidige werkritme niet vol tot pensioenleeftijd

Driekwart van de werknemers zegt het huidige werkritme niet te kunnen volhouden tot de pensioenleeftijd. Ruim negen op de tien werknemers kampen dan ook met stress, burn-out of slaapproblemen.

Dat blijkt uit een online-enquête van de socialistische vakbond ABVV bij ruim 5000 werknemers. Bijna negen op de tien werknemers (87%) twijfelt er niet aan dat de arbeidsorganisatie een invloed heeft op zijn fysieke en mentale gezondheid. Dit uit zich vooral in stress (92%), burn-out (63%), slaapstoornissen (51%), absenteïsme en prikkelbaarheid (beide 48%).

Werknemers hebben bovendien weinig invloed op de snelheid en de hoeveelheid van het werk. Meestal zijn het de hiërarchische lijn (49%), geautomatiseerde systemen (7%) of externe personen (6%) die een werkmodel opleggen aan alle ondernemingen van een groep.

Van de werknemers waar de hiërarchische lijn de snelheid en de hoeveelheid van het werk bepaalt, geeft bijna één op de twee aan nooit (14%) of moeilijk (34%) de werkvoorwaarden te kunnen aanpassen.

Dat leidt ertoe dat 74% van de respondenten denkt niet over de nodige fysieke en psychische kracht te beschikken om door te gaan tot de wettelijke pensioenleeftijd.

Om de werkdruk te verlichten, pleit 42% van de werknemers om extra personeel in dienst te nemen. 41% vraagt een diepgaande herziening van de arbeidsorganisatie die meer rekening houdt met het menselijke aspect. Andere suggesties zijn het vaststellen van duidelijke en haalbare doelstellingen (39%), het verbeteren van de menselijke contacten in de onderneming (36%) en het werk zinvoller maken (31%).

Bron: ABVV

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen