< Terug naar overzicht

Driekwart van de pendelaars wil dichter bij huis aan de slag

Mensen die dichter bij huis werken, zijn over het algemeen meer tevreden over hun job en leven. Zo'n driekwart van de Vlamingen die langer dan een uur pendelen, wil dan ook graag dichter bij huis aan de slag.

Eind september beantwoordden 1000 werkende Vlamingen van uiteenlopende leeftijden (18-65 jaar) de online-enquête van Regiojobs.be en iVOX. Daarin beoordeelden ze de impact van het woon-werkverkeer op hun tevredenheid, geluk en werkcontext.

Dicht bij huis werken maakt gelukkig

Uit de enquête blijkt dat mensen die langer reizen naar hun werk, minder tevreden zijn met hun job. 60 procent van wie dicht bij huis werkt, uit zich erg tevreden over zijn job, terwijl dat over slechts 42 procent gaat van de lange pendelaars.

Van de pendelaars die er dagelijks meer dan een uur aan besteden, zou maar liefst driekwart dichter bij huis willen werken. De stap zetten blijft echter moeilijk: slechts 1 op de 10 is actief op zoek naar een andere job. De helft geeft aan dat ze niet actief op zoek zijn, maar wel openstaan voor aanbiedingen dichter bij huis.

Waarom zetten lange pendelaars de stap dan niet naar een lokale job? De resultaten scheppen duidelijkheid: een meerderheid van de lange pendelaars denkt namelijk dat er geen lokale jobs zijn die aan hun profiel beantwoorden, waardoor ze geen actie ondernemen om dichter bij huis te kunnen werken

Andere opmerkelijke conclusies

  • Jaarlijks verliezen we samen 40.000 jaar tijd – Als we alle uren optellen die Vlamingen gedurende een jaar spenderen aan woon-werkverkeer, is de uitkomst opvallend. Samen zijn we elk jaar zo'n 40.000 jaar onderweg.
  • Lange afstanden wegen op persoonlijk leven – De lange afstanden blijken niet alleen te wegen op de job zelf, maar ook op het leven. 15 procent van de lange pendelaars uit zich ‘niet tevreden’ over zijn of haar leven. Dat is te wijten aan verschillende factoren: ze ervaren minder controle en slagen er niet in om er het maximum uit te halen. 43 procent klaagt over onvoldoende beweging en 1 op de 3 vindt geen goede balans tussen zijn werk- en privéleven.
  • Wie dicht bij huis werkt, kent minder gejaagdheid – Meer dan 80 procent van de Vlamingen die op een kwartier van hun werk wonen, vindt dat ze over voldoende tijd beschikken om op te staan, te ontbijten en te koken voor het gezin. Zij kunnen probleemloos genieten van de kleine momenten. Daarnaast besluit 73 procent dat hij of zij voldoende tijd heeft voor zichzelf.
  • Dicht bij huis werken wijst niet op minder ambitie – Respondenten die in de eigen streek werken, geven hun job op inhoudelijk vlak een even hoge score als de lange pendelaars. De jobs krijgen gelijke punten op werkdruk, afwisseling, autonomie en ondersteuning.

Bron: RegioJobs.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen