< Terug naar overzicht

Drie op tien Belgische werknemers willen iets anders proeven

In de eerste jaarhelft van 2021 werd 22,7 procent meer arbeidscontracten van onbepaalde duur beëindigd dan in 2020. Vooral werknemers zelf zegden hun overeenkomst op of vertrokken in onderling akkoord, in twee derde van de gevallen. Moet u zich zorgen maken?

Niet zozeer de werkgevers ontsloegen (19 procent), zelfs in corona-modus. Het zijn vooral werknemers die hun job zelf opzegden of in onderling akkoord vertrokken (65 procent). Ook werd tussen januari en juni 11,8 procent meer nieuwe arbeidscontracten afgesloten. Dat betekent een grotere arbeidsmobiliteit (goed als u wil aanwerven), maar ook een mogelijk probleem voor de retentie van wie u wil houden. Zeker in Vlaanderen, dat weinig overschot heeft op de arbeidsmarkt, wordt dat creatief zijn.

Uit cijfers van Acerta blijkt dat 31,1 procent van de ontslagen er kwam op initiatief van de werknemers zelf en dat 34 procent vertrok met onderling akkoord. In amper 19,1 procent van de gevallen ging het over medewerkers die ontslagen werden door hun werkgever, de overige 15,9 procent vertrok om andere redenen waaronder pensioen.

Werknemers die tijdens corona zijn beginnen nadenken over een andere job, nemen sinds begin dit jaar opnieuw initiatief om effectief elders aan de slag te gaan. In de eerste jaarhelft van 2021 zijn er dan ook meer contracten van onbepaalde duur afgesloten: plus 11,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2019 is er een kleine daling van 6,1 procent.

Corona-effect? Waarschijnlijk. Een goed neveneffect voor hen was dat werknemers ondervonden dat alles anders kan, dat ze inzagen dat zekerheid en routine relatief zijn en dat ze tijd hadden om over hun eigen professionele toekomst (en zo veel meer) na te denken. Voor HR-verantwoordelijken is het een dubbele situatie. Enerzijds wordt het weer moeilijker om de beste werknemers te behouden, de meest creatief denkende en initiatief nemende. Anderzijds kan u ook fantastische nieuwelingen binnenhalen. Als u maar een aantrekkelijke werkgever bent.

Bron: cijfers van Acerta.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen