< Terug naar overzicht

Drie op de vier Vlaamse vaders wil meer tijd voor gezin

Ook Vlaamse vaders streven naar een beter evenwicht tussen werk en gezin. Maar ze slagen daar niet altijd in. 74 procent van de Vlaamse vaders wil meer tijd voor zijn gezin.

Dat blijkt uit een enquête van de Gezinsbond, uitgevoerd door het studiebureau Dedicated bij een representatieve staal van 804 Vlaamse vaders en moeders met kinderen jonger dan 20. De Gezinsbond kreeg hiervoor de steun van staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard.

“De combinatie van gezin en werk wordt nog al te vaak als een vrouwenprobleem benaderd. Deze studie toont aan dat ook vaders tijd met hun gezin willen doorbrengen”, zegt Elke Valgaeren, hoofd studiedienst Gezinsbond.

74 procent van de Vlaamse vaders wil meer tijd voor zijn gezin. Een derde van de vaders zegt echter dat het moeilijk tot zeer moeilijk is om werk en gezin te combineren. De leeftijdsgroep van 30-39 jaar heeft de zwaarste combinatie van werk en gezin, maar ook in de oudere leeftijdsgroepen zijn er vaak problemen.

Vaders hebben ook al veel inspanningen gedaan om meer aanwezig te zijn in hun gezin. Samen eten is daarbij een echte topper: maar liefst 7 op de 10 vaders doet inspanningen om meer met hun gezin te eten.

Bijna alle vaders (95 procent) zijn op de hoogte van het bestaan van vaderschaps- en ouderschapsverlof. Dat het ouderschapsverlof 4 maanden bedraagt, weet slechts een kleine minderheid van de vaders. 4 op de 5 vaders vindt het ouderschapsverlof een interessante optie voor vaders, terwijl slechts 1 op de 2 moeders het ouderschapsverlof een interessante optie vindt voor papa’s.

Gevraagd naar de voordelen van een grotere beschikbaarheid van papa voor zijn gezin, antwoorden zowel vaders als moeders ‘dat zorgt voor meer rust en minder stress in het gezin’. En die aanwezigheid is niet alleen goed voor de kinderen. Ook de relatie van het koppel vaart er wel bij als papa meer betrokken is bij zijn gezin. Daarover is zowat de helft van de vaders en de moeders het althans eens.

De Gezinsbond roept de overheid en de bedrijven op om er mee voor te zorgen dat de vaders ook effectief meer aanwezig kunnen zijn in hun gezin. Beter vergoede ouderschapsverloven kunnen daar zeker bij helpen. “Van de bedrijven verwachten we dat zij genderclichés doorbreken en vaders ook meer kansen geven om hun werkritme af en toe te verlagen, zonder dat dit hun loopbaan in gevaar brengt.”

Bron: De Gezinsbond

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen